Prof. dr. Horațiu Suciu (dreapta) și echipa sa au efectuat cu succes a treia operație de transplant din 2020

AU REUȘIT – Al treilea transplant de cord din 2020, reușit: povestea inimii care a plecat din Baia Mare spre Târgu Mureș și ajunge în Tulcea

TRANSPLANT DE CORD. Joi, 30 ianuarie, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, echipa coordonată de medicul Horaţiu Suciu, șeful Clinicii, a reușit cel de-al treilea transplant de cord din acest an din România. Toate intervențiile au avut loc în Târgu Mureș.

 

Cordul a fost prelevat în cursul dimineții, la Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare, de la un tânăr băimărean în vârstă de 31 care a decedat în urma unui traumatism cranio-cerebral acut cauzat de un incident casnic. Din echipa de prelevare a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Târgu Mureş au făcut parte dr. Marius Harpa, dr. Cosmin Banceu, dr. Alexandra Stoica, as. Simona Olar.

 

Inima a ajuns la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş cu un elicopter SMURD și a fost transplantată unei femei în vârstă de 29 de ani, din Tulcea, diagnosticată cu insuficientă cardiacă de aproximativ 10 ani, “aflată la capătul resurselor biologice” și al cărei fiu a primit o inimă nouă în urmă cu doi ani, pe când avea vârsta de 10 ani.

 

Intervenția, care a durat aproximativ 4 ore, a fost realizată de echipa coordonată de medicul mureșean prof. dr. Horaţiu Suciu, şef medic specialist IBCVT Târgu Mureş. Acesta este al treilea transplant de inimă făcut în acest an în România, toate realizate de aceeași echipă medicală, însă medicul Horațiu Suciu a subliniat că spitalul mureșean unde sunt realizate deocamdată toate transplanturile de cord merge în pierdere financiară pe partea de transplant, pentru că “din suma alocată unui transplant practic se poate folosi cam 50%”, multe dintre medicamentele necesare nefiind decontate de stat.

 

 Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare