Avertismentul OMS – Medicamente pentru diabet contrafăcute în circulație la nivel global

SĂNĂTATE. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un avertisment privind circulația medicamentelor contrafăcute pentru diabet, o problemă care afectează toate regiunile lumii încă din anul 2022. Această situație a fost evidențiată într-un comunicat emis joi, iar vineri, agenția DPA a transmis informațiile.

Probleme detectate în mai multe țări
OMS a menționat că au fost descoperite cazuri de medicamente contrafăcute în Marea Britanie, Statele Unite și Brazilia, începând din octombrie 2023. Medicamentul vizat este Ozempic, care conține substanța activă semaglutidă și este aprobat în Uniunea Europeană (UE) pentru tratamentul diabetului de tip 2.

Riscurile medicamentelor contrafăcute
Versiunile contrafăcute ale Ozempic arată identic cu medicamentul original, ceea ce face dificilă diferențierea lor. Acestea pot să nu conțină cantitatea corespunzătoare de ingrediente active necesare pentru controlul eficient al glicemiei la pacienții cu diabet. OMS a avertizat că utilizarea acestor produse poate duce la niveluri necontrolate ale glicemiei, prezentând riscuri semnificative pentru sănătatea pacienților.

De asemenea, există posibilitatea ca medicamentele contrafăcute să conțină alte ingrediente active care pot fi periculoase pentru sănătate.

Creșterea utilizării pentru pierderea în greutate
Ozempic, pe lângă utilizarea sa în tratamentul diabetului de tip 2, este din ce în ce mai des prescris pentru pierderea în greutate, datorită capacității sale de a suprima pofta de mâncare. Această utilizare secundară a contribuit la creșterea cererii și, implicit, la apariția versiunilor contrafăcute.

Apel la vigilență
OMS a făcut apel la medici, farmacişti, autorităţi de reglementare și publicul larg să fie vigilenți în privința acestor medicamente. Recomandarea principală este ca aceste medicamente să fie achiziționate numai pe bază de prescripție medicală și exclusiv din farmacii, evitând cumpărăturile online care pot fi nesigure.

Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție stilourile injectoare pentru a se asigura că scara de dozare este afișată corect, eticheta are un aspect corespunzător și nu există greșeli de ortografie pe ambalaj. Acești pași simpli pot ajuta la identificarea medicamentelor contrafăcute și la evitarea riscurilor asociate cu acestea.

Concluzii
Problema medicamentelor contrafăcute pentru diabet este una gravă și necesită o atenție sporită din partea tuturor părților implicate. OMS continuă să monitorizeze situația și să informeze publicul despre măsurile de siguranță necesare. Este esențial ca pacienții să urmeze sfaturile experților și să achiziționeze medicamentele numai din surse de încredere, pentru a-și proteja sănătatea și a evita complicațiile grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare