BANII ORAȘULUI – În Târgu Mureș, investiție de 24,3 milioane de lei pentru o creșă nouă şi reabilitarea unui liceu: doar 22,5% sunt fonduri europene

INVESTIȚII. În Târgu Mureș se face o dublă investiție în unități de învățământ în valoare totală de 24.320.986,48 de lei. S-a făcut anunțul acesta public, prin ADR Centru, dând senzația că administrația municipiului reședință de județ a reușit să penetreze fondurile europene. De fapt, situația e puțin diferită, mai ales prin punctele esențiale.

 

Înainte de a aplauda ca pinguinii, dintr-un gest reflex și pe nemestecate, să facem trei sublinieri: 1) pe o nouă axă înființată anul trecut, deoarece exista pericolul decomiterii, s-au putut cere bani și pentru investiții deja realizate sau în execuție, cu licitații derulate și contracte încheiate, tocmai pentru creșterea gradului de absorbție în România (fapt valabil și în acest caz); 2) din suma totală 5.481.282,67 lei (procentual, 22,54%) sunt din fonduri europene nerambursabile, deși proiectele sunt REGIO, vizează creșterea calității infrastructurii educaționale, așadar erau eligibile pentru finanțare într-un procent semnificativ; 3) e bine că s-a reușit și așa, finanțarea a 22,5% din fonduri nerambursabile (nu mai amintim – că nu e intenția noastră să răsucim cuțitul în rană – de alte administrații care, pe acest principiu-facilitate, au atras bani pentru zeci de proiecte deja finalizate, adică și-au recuperat banii aferenți unor investiții mari, în achiziții de troleibuze, tramvaie, reabilitări de piețe și parcuri etc.)

 

Investițiile

 

Noua creșă va fi edificată prin modernizarea unei clădiri existente, pe strada Apaductului nr. 54-56 (în cartierul Unirii). Clădirea este cea obținută de municipalitate în anul… 2011 (!), în urma unui schimb cu operatorul de apă-canal Aquaserv, o clădire nefolosită din anul 1996, Primăria dând firmei terenurile situate sub trei imobile aflate în proprietatea sa.

 

Proiectul are valoarea totală de peste 12,1 milioane de lei (exact: 12.155.111,48 lei), din care doar aproape 2,8 milioane de lei (exact: 2.791.295,58 lei) reprezintă fondurile europene solicitate. O subliniere: la 29 ianuarie 2019, valoarea totală a proiectului era de aproape 11 milioane de lei (exact: 10.943.436  lei), din care Claudiu Sergiu Maior, zis și consilierul personal, recita atunci cu patos că 85% din finanțare va fi din fonduri nerambursabile UE, 13% din finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat și doar 2% din banii orașului. Mă rog, n-a ieșit așa, practic n-a ieșit deloc așa, pentru că, procentual, fondurile europene reprezintă 22,96% din valoarea totală a proiectului, iar diferenţa de peste 9,36 milioane lei este contribuţia municipalităţii târgumureşene.

 

Noua creşă va deservi 80 de copii (pe 6 grupe) și va avea 6 dormitoare, 4 săli de joacă, zone pentru servit masa, grupuri sanitare și spaţii-anexă. Termenul de finalizare este peste… aproape 3 ani (în 31 octombrie 2022). Dar, repet, e bine și așa rău cum e, pentru că în municipiu există doar șase creșe de stat funcționale cu o capacitate totală de 337 locuri disponibile, cererea depășind cu mult numărul de locuri existent.

 

Cea de-a doua investiție vizează modernizarea şi reabilitare integrală (inclusiv atelierele) a Liceului Tehnologic „Gheorghe Şincai” (fostul Liceu Industrial nr. 5). Și în acest caz, valoarea totală este de peste 12,1 milioane de lei (exact: 12.165.875,50 lei), din care aproape 2,7 milioane de lei (exact: 2.689.987,09 lei) reprezintă fondurile europene solicitate.

 

Acest proiect este deja în execuție (se încadrează în sublinierea 1 de la începutul scrierii), mare parte fiind realizat din banii orașului. De altfel, în mai 2019, Direcția Școli a Primăriei Târgu Mureș anunța finalizarea asfaltării căilor de acces și a curții interioare, renovarea grupurilor sanitare fiind în desfășurare.

 

 

 

Procentual, fondurile europene reprezintă 22,11% din valoarea totală a proiectului, iar diferenţa de aproape 9,5 milioane lei este contribuţia municipalităţii târgumureşene. Se vor face intervenții la cele trei corpuri de clădiri (şcoala, sala de sport şi atelierele şcoală): se refac instalaţiile (apă-canal, termice, ventilaţie, electrice), pardoselile, grupurile sanitare, tencuiala și se anvelopează exterior. Termenul de finalizare a proiectului este 31 iulie 2021.

 

Cătălin VISCHI

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare