BISTRIȚA – ar putea fi Orașul Green Leaf al Europei în 2024

SOCIETATE. Finaliștii competiției Comisiei Europene pentru Premiului Green Capital și Green Leaf 2024 au fost selectați, iar orașul românesc Bistrița este unul dintre aceștia.
Dacă Bistrița câștigă, i se va acorda un premiu de 200.000 de euro.
 
Premiile recompensează eforturile orașelor europene care fac pași pe calea durabilității și se străduiesc să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor lor în acest proces. În fiecare an, orașele ecologice din Europa primesc premii pe baza eforturilor lor de a-și îmbunătăți amprenta ecologică.
 
„Pentru a face față provocărilor globale ale schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și poluării, trebuie să acționăm rapid nu numai la nivel global, ci și la nivel local. Fiecare oraș are de jucat un rol cheie în tranziția ecologică. Câștigătorii noștri Capitala Verde Europeană și Premiul Green Leaf sunt o adevărată inspirație – ei arată că, schimbând modul în care trăim, lucrăm și ne mișcăm, creăm mai locuitori, mai verzi, și orașe rezistente”, spune comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.
 
Câștigătorii sunt aleși după cum urmează: un grup de experți independenți în sustenabilitate urbană evaluează performanța orașelor concurente în raport cu 6-12 indicatori de mediu. Pe baza evaluărilor lor, Comisia Europeană selectează apoi finaliștii. În cele din urmă, un juriu selectează câștigătorii: Premiul European Green Capital Award pentru orașele cu peste 100.000 de locuitori și European Green Leaf Award pentru orașele cu 20.000 până la 100.000 de locuitori.
 
Fiind un oraș mai mic, Bistrița este unul dintre cei trei finaliști la categoria Green Leaf Award anul acesta, alături de Elsinor din Danemarca și Velenje din Slovenia. Nu este prima dată când orașul românesc intră pe listă.
 
Potrivit Comisiei, premiile sunt acordate orașelor care au un istoric constant în atingerea unor standarde înalte de mediu, au obiective ambițioase pentru îmbunătățirea în continuare a mediului și dezvoltarea durabilă și pot acționa ca modele pentru a inspira alte orașe europene.
 
Orașele câștigătoare primesc un premiu financiar și se alătură rețelei de câștigători din trecut, unde pot contribui și beneficia de cunoștințele colective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare