Bulgaria se gândește să renunțe la all-inclusive din cauza creșterii prețurilor alimentelor

DESTINAȚIE. Bulgaria, destinația preferată de sute de mii de turiști români pentru pachetele cu servicii all-inclusive, ar putea să renunțe la această facilitate din sezonul estival viitor. Mulți hotelieri iau exemplu de la Grecia, care oferă doar demipensiune. Prețurile crescute la alimente și risipa mare i-au determinat să-și schimbe strategia.
Peste 75% dintre turiștii din stațiunile de pe litoralul bulgăresc sunt români. Aceștia vin în principal pentru serviciile all-inclusive, care oferă prețuri mult mai mici decât în Turcia sau în țara lor. Cu toate acestea, hotelierii bulgari se confruntă cu prețurile ridicate la alimente, energie electrică și gaz, ceea ce face ca profiturile să nu fie la nivelul dorit.
Mulți hotelieri sunt nemulțumiți de risipa alimentară, astfel că încep să se reorienteze spre oferirea doar a micului dejun și cinei. Hotelurile mai mici sunt primele care pregătesc astfel de schimbări de strategie. Cu toate acestea, specialiștii în turism cred că regimul de cazare all-inclusive nu va dispărea în totalitate.
Bulgaria a fost o destinație importantă pentru turiștii români datorită conceptului all-inclusive, iar dacă acesta va dispărea, se va observa o scădere semnificativă a numărului de turiști români care aleg această țară ca destinație.
Costul unui sejur în Bulgaria variază în funcție de hotel și de serviciile incluse, pornind de la aproximativ 200 de euro pentru un sejur de 7 nopți la un hotel de 3 stele și ajungând la 600-700 de euro la un hotel de 5 stele. Ofertele all-inclusive au existat în Bulgaria de mai bine de 60 de ani.