Călătoriile cu trenul vor fi gratuite pentru elevi din septembrie, pe orice distanță

TRANSPORT. Elevii vor avea călătorii gratuite cu trenul pe întreaga distanță în țară, la clasa a 2-a, beneficiind de reducere 100% pe baza carnetului de elev, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Educației.

Această schimbare face parte din noile reguli de transport școlar care se vor aplica începând cu 2 septembrie, înlocuind prevederile din 2017 care ofereau doar 50% reducere pentru distanțe de până la 300 km și care au fost ulterior modificate în 2021 pentru a acorda gratuitate, deși aceasta nu era întotdeauna aplicată uniform de companiile feroviare.

Conform acestui proiect, operatorii de transport feroviar vor emite legitimatii de călătorie gratuite pentru elevi la clasa a II-a pentru toate categoriile de tren, inclusiv cele cu regim de rezervare. Cu toate acestea, călătoriile la vagonul de dormit, vagonul cușetă sau clasa I vor implica plăți suplimentare.

Începând cu 3 septembrie 2023, CFR Călători a anunțat că vor intra în vigoare noi facilități la transportul pe calea ferată pentru elevi și studenți, în conformitate cu legile educației preuniversitare și superioare.

Pentru a beneficia de aceste facilități, elevii pot obține bilete de călătorie gratuite sau abonamente lunare gratuite fie de la punctele de vânzare ale operatorilor de transport feroviar, prezentând documente școlare cum ar fi cardul de elev, carnetul sau legitimația de elev emise de unitatea de învățământ. De asemenea, există posibilitatea de a obține bilete online sau prin automate de vânzare, după confirmarea calității de elev.

Pe lângă aceasta, studenții înmatriculați la învățământul superior acreditat vor beneficia de tarif redus cu 90% pentru transportul local în comun, transportul intern auto, cu metroul și transportul intern feroviar până la vârsta de 30 de ani, potrivit legii învățământului superior 199/2023. De exemplu, în București, prețul unui abonament lunar la STB și metrou va fi de 8 lei pentru studenți începând cu 3 septembrie.

Pentru a se adapta nevoilor elevilor în era digitală, există posibilitatea obținerii biletelor prin automate, online sau alte tehnologii informatice. Pentru a confirma statutul de elev în acest caz, se poate face o verificare online în baza de date furnizate de Ministerul Educației către Autoritatea pentru Reforma Feroviară sau elevii pot prezenta documentele menționate mai sus la ghișeul de bilete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare