CE NU ESTE BINE – Ipocrizie și cinism în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic

OPINIE. Cu toată lentoarea sistemului românesc de justiție, până la urmă, inevitabilul s-a produs: înființarea și funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic „II Rakoczi Ferenc” în Municipiul Târgu Mureş s-a dovedit a fi ilegală. Sentința este definitivă. Scrierea de față nu e interesată de analiza argumentelor ce au stat la baza sentinței, întrucât ele erau și dinainte de sentința finală destul de clare pentru cine citește legile și regulamentele cu conștiința liberă de furii iredentiste, complexe minoritare/majoritare și obsesii sau fobii etniciste. Iar judecătorii nu au făcut altceva decât să stabilească dacă legile au fost sau nu respectate când a fost înființat liceul. Le-a ieșit că nu.

 

Prin urmare, ceea ce contează acum este felul în care cei interesați reacționează și relația lor cu cei vinovați de toată această nebunie. Bineînțeles, reacțiile la cald erau previzibile: unii urlă de nu mai pot că e o hotărâre nedreaptă, că sunt persecutați pe criteriu etnic, alții jubilează pentru că nu a ieșit manevra. Nimic nou. Din partea românească se arată satisfăcuți naționaliștii, care sunt însă minoritari.

 

De cealaltă parte, vocile echilibrate sunt extrem de puține. Se disting, desigur, în peisajul urlătorilor politicienii UDMR, care, în bloc, insistă în direcția din care își trag tot profitul electoral, și anume deplângând nedreptatea pe care le-o face etnicilor maghiari statul român, stat care pare preocupat în mod special de a împiedica respectarea drepturilor minorității maghiare. Unii au ajuns chiar să denunțe un proces de asimilare.

 

Frânturi de articole de lege sunt scoase imediat din context și ambalate în formulări fals eroice pentru a fi afișate numaidecât ca argumente ale persecuțiilor la care românii, prin judecătorii lor nedrepți, îi supun pe maghiari. Și promit imediat că vor lupta ei până când vor obține ceea ce i se cuvine comunității pe care o reprezintă. Am văzut, din păcate, inclusiv intelectuali mergând în aceeași direcție falsă și perfidă.

 

E falsă întrucât ei ascund că nimeni nu a contestat dreptul de a fi înființat un liceu confesional în limba maghiară. Înființarea unui liceu este clar reglementată și nu era necesar altceva decât să se respecte pașii impuși de lege; atât, nimic mai mult, dar se pare că a fost peste puterea ori voința subordonaților lui Kelemen Hunor. Contestația vizează deci doar felul abuziv, adică încălcarea legilor. Dacă legile nu ar fi fost încălcate, cei care au contestat nu ar fi avut succes.

 

De ce e și perfidă? Pentru că ilegalitățile sunt cât se poate de bine cunoscute liderilor UDMR care acum toarnă gaz pe focul frustrărilor etnice. Dar în loc să-i blameze pe autorii încălcării legilor, acuzându-i de incompetență, îi prezintă ca un fel de eroi și de victime.

 

Ceea ce mai ascund ei când acuză statul român de persecuție pe criteriu etnic este faptul că tocmai Ministerul Educației din România (cu diferitele lui denumiri), ca organism politic și administrativ din cadrul statului, a luptat în proces de partea Liceului Teologic Romano-Catolic.

 

Și, ca să fie ipocrizia și perfidia depline, ei mai ignoră cu bună știință că la înființarea ilegală a instituției respective au luat parte și reprezentanți politici ai etniei românești, cum ar fi fostul inspector școlar general Ștefan Someșan. Ștefan Someșan și Zsolt-Jozsef Tamasi au fost puși sub acuzare de DNA de infracțiuni (abuz în serviciu și uzurparea funcției) când au înființat prima dată prin nerespectarea legii acest liceu. Deși dovedirea faptelor e cât se poate de simplă, fiind vorba de documente oficiale ilegale, DNA a întocmit prost dosarul, astfel că cercetarea trenează. (Nu e o surpriză. DNA Târgu Mureș are tradiție în acest sens.)

 

Pentru că Someșan și Tamasi au eșuat, UDMR și PSD au forțat înființarea liceului prin lege neconstituțională în Parlament, iar apoi prin ordin de ministru tot ilegal. În condițiile în care români și maghiari săvârșesc împreună încălcări ale legii, dar ei sunt apărați pe față ori pe ascuns pentru ilegalitățile lor chiar de instituții ale statului, a mai susține ideea persecuției pe criteriu etnic nu poate fi tratat decât ca dovadă de ipocrizie și perfidie la cote absolute. Kelemen Hunor vorbește de discriminare întrucât tot printr-un ordin de ministru a fost înființată și o școală ortodoxă la Timișoara.

 

Dar nu spune că acea înființare de școală nu a fost încă declarată ilegală doar pentru că nu a contestat nimeni înființarea ei. Deși știe cum funcționează justiția, preferă să ignore adevărul. Pentru că adevărul nu-i aduce profit electoral, ci scandalul în care inventează victime pentru a se putea el inventa ca salvator.

 

Seria ilegalităților a început în anul 2014. De atunci și până acum, Liceul Teologic Romano-Catolic putea fi înființat legal fără vreo piedică, dacă liderii UDMR și cei ai partidelor românești aflați în cârdășie ar fi fost interesați de respectarea legii. Reacția normală ar fi deci să li se ceară socoteală vinovaților, nu să fie priviți ca eroi pentru inventarea de pretexte cu scopul creării de tensiuni interetnice.

 

E însă ușor de înțeles că UDMR are nevoie ca de aer de un electorat captiv, care să se simtă mereu amenințat de răutatea statului român, astfel încât să creadă că doar existența unui UDMR feroce îi poate oferi protecția. Și când nu lipsesc din componenta socială românească nici partidele sau personajele cu discurs ultranaționalist, succesul strategiei e ca și garantat. Din păcate, politicienii maghiari, la fel ca aliații lor din PSD, nu au fost în cazul de față interesați de legalitate, ci de oportunitate și cinism politicianiste.

 

Politicianismul cinic este cel care stă la baza eșecului înființării liceului și în spatele urletelor că românii atacă etnia maghiară prin judecători. Tot el e responsabil de eforturile depuse continuu de liderii UDMR pentru segregarea pe criteriu etnic în instituțiile școlare.

 

Tocmai de aceea au și forțat înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic prin luarea abuzivă a unor clase de secția maghiară de la Colegiul Național „Unirea”, determinând reacția firească de apărare a intereselor acestei instituții prin proces în instanță. Iar apărarea a scos apoi la lumină toată seria abuzurilor și incompetența celor implicați. Din cauza unor incompetenți ipocriți și a celor rămași din punct de vedere ideologic în trecutul exagerărilor etniciste, au ajuns acum sute de copii în incertitudine, cu frica de a nu le fi recunoscute studiile.

 

Călin CRĂCIUN

 

3 comments
  1. Vă rog d-le observator anonim să vă informați înainte de a susține idei. Dacă v-ați fi informat, ați fi aflat din comunicate oficiale că înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic a însemnat transferul forțat al claselor I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional „Unirea”, fără ca elevii și părinții să aibă dreptul la opțiune. Era normal ca reprezentanții părinților și cadrele didactice care rămâneau fără posturi la Unirea să se organizeze și să conteste acest transfer neprevăzut de legislația școlară. Citiți înainte Legea Educației și regulamentele privitoare la transferul elevilor și abia apoi emiteți păreri, dacă doriți un dialog în cunoștință de cauză și constructiv. Exact despre asta e vorba: liceul putea fi înființat de la bun început respectâd legea și atunci nimeni nu ar fi avut succes contestând. Eșecul e al celor care nu au știut sau nu au vrut să respecte legile. Cu ei trebuie să vă certați, nu cu cei care și-au apărat corect drepturile.

  2. Se pare ca nu ati inteles nimic din acest articol si ca, mai grav, sunteti adeptul dictaturii, nu a statului de drept. Tipic pentru fanaticii luptelor etnice fara roast. Intre voi si Putin nu e diferenta.

  3. Reinfiintarea liceului catolic a fost visul catolicilor si a bisericii catolice din Tg.Mures si nici decum o fortare abuziva si plina cu rautate impotriva liceului Unirea..Liceul isi desfasoara si mai departe activitatea pe cand catolici sunt persecutati de ani de zile.Avand in vedere ca demersurile autoritatilor statului roman (parlamentul si guvernul,autoritati locale ) de a infiinta liceul catolic sunt considerate de justitia romana si de justitionari(dascali ,parinti, elevi etc.) acte de abuz si incompetenta introduce ideea de neincredere a societatii romanesti in deciziile parlamentului si a guvernului statului roman cea ce este foarte grav.Ca urmare este timpul ca parlamentul sa faca legi conform constitutiei(daca este nevoie sa schimbe constitutia) si fara portite,iar guvernul sa-si le asume si sa guverneze cu mana de fier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare