Clarificările ANAF privind darurile de nuntă și botez – venituri neimpozabile

ANAF. Recent, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a adus lămuriri importante privind impozitarea darurilor primite la nunți și botezuri, subliniind că aceste sume nu sunt supuse impozitării. Într-un context marcat de discuții despre posibile creșteri ale impozitării veniturilor nedeclarate, aceste clarificări sunt esențiale pentru contribuabili.

Conform ANAF, în baza articolului 62 din Codul Fiscal, anumite categorii de venituri, inclusiv darurile de nuntă și botez, sunt considerate neimpozabile și nu necesită declarare. Aceasta se alătură altor categorii de venituri neimpozabile, precum moștenirile și donațiile.

ANAF a specificat că sumele și bunurile primite cu titlu de moștenire sau donație, inclusiv darurile de nuntă și botez, sunt incluse în lista veniturilor neimpozabile. Aceste clarificări sunt menite să elimine orice confuzie legată de obligațiile fiscale ale contribuabililor în ceea ce privește aceste tipuri de venituri.

„La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile,” se arată în comunicatul ANAF.

În conformitate cu articolul 61 din Codul Fiscal, există o serie de categorii de venituri care sunt impozabile, precum:

  • Venituri din activități independente
  • Venituri din drepturi de proprietate intelectuală
  • Venituri din salarii și asimilate salariilor
  • Venituri din cedarea folosinței bunurilor
  • Venituri din investiții
  • Venituri din pensii
  • Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură
  • Venituri din premii și din jocuri de noroc
  • Venituri din transferul proprietăților imobiliare
  • Venituri din alte surse

Pentru aceste categorii, contribuabilii au obligația declarării și impozitării veniturilor. Totuși, darurile de nuntă și botez nu se încadrează în aceste categorii și, prin urmare, nu sunt supuse impozitării.

Legea nr. 296/2023 introduce măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Conform acestei legi, veniturile a căror sursă nu a fost identificată de organele fiscale sunt impozitate cu 70%. Cu toate acestea, darurile de nuntă și botez, fiind surse de fonduri identificate și prevăzute de Codul Fiscal, nu intră sub incidența acestei impozitări.

Clarificările ANAF confirmă că darurile de nuntă și botez nu sunt supuse impozitării și nu trebuie declarate. Aceasta vine ca o veste liniștitoare pentru românii care se tem de impozitarea acestor sume, asigurându-i că pot primi daruri de nuntă și botez fără teama de consecințe fiscale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare