CLASAMENT – Pașaportul românesc printre cele mai puternice din lume

TURISM. Pașaportul românesc s-a clasat pe locul 16 în lume, oferind acces fără viză la 174 de destinații de călătorie, conform indexului pașapoartelor Henley 2022.
 
Pașaportul le-a egalat pe cele ale Chile și Monaco și și-a menținut poziția obținută în clasamentul de anul trecut. De asemenea, pașaportul românesc a păstrat același număr de destinații pentru călătorii fără viză ca în 2021.
 
Japonia a ocupat primul loc în Indexul pașapoartelor 2022. Cetățenii săi pot călători în 193 de destinații fără viză. Pașapoartele emise de Singapore și Coreea de Sud s-au situat pe locul doi, ambele permițând accesul la 192 de destinații.
 
Germania și Spania s-au situat pe locul trei, cu 190 de destinații fiecare, în timp ce pașapoartele finlandeze, italiene și luxemburgheze permit accesul la 189 de destinații.
 
Există numeroase legături în clasament. Locurile 5 și 6 sunt ocupate de 8 țări europene, cu câte patru pe fiecare loc. Cinci țări au ocupat locul 7, iar alte cinci pe locul 8.
 
A avea un pașaport puternic nu duce automat la mai multe călătorii. De fapt, raportul care însoțește clasamentul notează că cei cu pașapoartele cele mai puternice sunt cei mai restrânși și mai reticenți să se bucure astăzi de libertatea de a călători din cauza pandemiei.
 
Cererea internațională de pasageri în regiunea Asia-Pacific este în creștere, dar încă doar la 17% din nivelurile pre-Covid, în ciuda deschiderii majorității țărilor. Preocuparea cu privire la o recesiune iminentă și problema redeschiderii graniței Chinei creează un climat provocator pentru turism și călătorii.
 
Tarifele de călătorie sunt mult mai bune în Europa și America de Nord, unde nivelurile de mobilitate au atins 60% din nivelurile pre-pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare