Comercianții sunt obligați să aibă POS începând de astăzi pentru a permite retragerea banilor direct din magazine

LEGISLAȚIE. De astăzi, niciun magazin, nicio florărie și nicio cafenea nu mai au voie să refuze plățile cu cardul. A intrat în vigoare legea care obligă toate firmele să dispună de POS-uri și să accepte plăți electronice. Chiar dacă micii comercianți se plâng de costurile suplimentare, amenzile pentru neconformare pot ajunge până la 50.000 de lei.

Prima zi de aplicare a legii POS-urilor obligatorii i-a prins nepregătiți pe unii comercianți. Această măsură îi va forța pe micii comercianți să declare toate vânzările și să plătească taxele către Fisc. De asemenea, aduce România mai aproape de Occident, unde plățile cash sunt tot mai rare.

“Un procent de 70% dintre clienți plătesc cu cardul, este mult mai convenabil pentru ei, în special pentru tineri. Dacă nu am avea capacitatea de a accepta plăți electronice, cu siguranță am pierde acești clienți”, a declarat Cristi, reprezentantul unui restaurant.

Micii comercianți nu sunt încântați de legea care îi obligă să utilizeze POS-uri, deoarece pentru fiecare tranzacție cu cardul, băncile percep un comision mediu de 1%. De exemplu, pentru o tranzacție de 100 de lei, comerciantul pierde aproximativ 1 leu. Costul lunar de închiriere a unui POS variază între 15 și 50 de lei, în funcție de bancă.

“Chiria lunară pentru un POS poate varia între 15 și 50 de lei, în funcție de bancă. Băncile sunt foarte prompte în a furniza POS-uri la cererea comercianților”, a adăugat Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Comercianților Mici și Mijlocii din România.

Magazinele care sunt dotate cu POS-uri permit și retragerea de numerar, în special în mediul rural unde este solicitat un sistem simplu pentru a putea efectua retrageri la casă de marcat, până la suma maximă de 500 de lei.

Inițial, legea prevedea și obligația angajatorilor de a plăti salariile prin card, însă această prevedere a fost eliminată sub presiunea patronatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare