COMISIA EUROPEANĂ – Târgu Mureș va fi clasificat nod urban de-a lungul rețelei europene de transport

0
568

INFRASTRUCTURA RUTIERĂ. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean (în foto), a precizat că a propus clasificarea a încă 20 de oraşe din România ca “noduri urbane” de-a lungul reţelei esenţiale de transport european (TEN-T), pe listă aflându-se și municipiul Târgu Mureş.

 

Conform normelor europene, toate “nodurile urbane” trebuie să elaboreze un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), care să prezinte măsuri de integrare a diferitelor moduri de transport şi să promoveze mobilitatea cu emisii zero, fapt care nu doar că va face ca deplasarea să fie mai uşoară şi mai rapidă, dar va și reduce emisiile de noxe cauzate de trafic, îmbunătăţind calitatea vieţii locuitorilor.

 

Dacă propunerea va fi aprobată de celelalte instituții UE, proiectele de implementare a PMUD Târgu Mureș vor putea fi finanțate cu prioritate din fonduri europene nerambursabile.

 

România are ca termen limită anul 2030 pentru a finaliza lucrările la reţeaua esenţială de transporturi, a mai precizat comisarul eurpean, iar în perioada 2021-2027, finanţarea UE disponibilă pentru România pentru investiţii în transporturi este estimată la 12 miliarde de euro (de peste două ori mai mult decât în perioada 2014-2020 – însă România nu a putut să absoarbă în întregime nici finanțarea aferentă perioadei 2014-2020).

 

De asemenea, noul regulament TEN-T va fi utilizat pentru a pregăti propunerea pentru Connecting Europe Facility III (CEF), pentru perioada de după 2027, ceea ce înseamnă că România poate solicita finanţare pentru infrastructura de transport cel puţin până în următorul deceniu.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ