Consiliul European a aprobat bugetul anual al Uniunii Europene pentru 2024

BUGET. Consiliul European a aprobat textul comun privind bugetul general al Uniunii Europene pentru anul 2024, convenit în urma negocierilor cu Parlamentul European desfășurate la 11 noiembrie, conform unui comunicat de presă emis de Președinția spaniolă. Totalul angajamentelor a fost stabilit la 189,385 miliarde euro, iar totalul plăților la 142,630 miliarde euro.

În cadrul noului buget, s-a menținut suma de 360 de milioane euro disponibilă în limitele plafonului de cheltuieli al actualului cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027), având scopul de a permite Uniunii Europene să facă față unor necesități neprevăzute.

Esperanza Samblas, secretara de stat spaniolă și negociatoare-șefă a Consiliului pentru bugetul Uniunii Europene pentru 2024, a declarat: „Mă bucur că am căzut de acord asupra bugetului pentru anul viitor. Acest acord ne va furniza mijloacele necesare pentru a ne concentra asupra domeniilor prioritare ale Uniunii Europene, menținând în același timp o marjă financiară suficientă pentru a face față unor circumstanțe neprevăzute. Se asigură astfel o abordare realistă, luând în considerare contextul economic și geopolitic actual, interesele contribuabililor și necesitatea de a răspunde noilor provocări care ar putea apărea în 2024.

Bugetul pentru anul viitor reflectă clar principalele priorități ale Uniunii Europene, inclusiv redresarea economică și tranziția verde și digitală, răspunzând totodată contextului geopolitic dificil actual. Angajamentele reprezintă promisiuni cu caracter juridic obligatoriu de a cheltui bani pentru activități desfășurate pe durata mai multor ani, în timp ce plățile acoperă cheltuielile rezultate din angajamentele asumate în cursul anului actual sau al anilor precedenți. Parlamentul European va declara bugetul adoptat după aprobarea textului comun, iar Consiliul și Parlamentul au fiecare la dispoziție un termen de paisprezece zile începând cu 11 noiembrie 2023 pentru a-l aproba.

Acesta reprezintă cel de-al patrulea buget anual din cadrul bugetului pe termen lung al Uniunii Europene, în cadrul cadru financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027. Bugetul pentru 2024 este complementat de acțiuni menite să sprijine redresarea în urma pandemiei de COVID-19, incluse în cadrul NextGenerationEU, planul Uniunii Europene pentru redresare în urma pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare