DECIZIE – Azomureș repornește instalațiile și de la începul lunii mai reîncepe producția de îngrășăminte

OFICIAL. Conducerea companiei Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice și cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din România (cu un consum de circa 10% din consumul național), a anunțat repornirea unor instalații de pe platforma industrială din Târgu Mureș și, de la începutul lunii mai, reluarea parțială a producției, deși “aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preț care duc la costuri ridicate pentru îngrășăminte, chiar și cu ajutorul Guvernului”.

 

Decizia vine la peste 4 luni de la oprirea producției de îngrășăminte din cauza majorării semnificative de pe piața gazelor naturale. Directorul general al Azomureș, Harri Kiiski, a precizat că până la confirmarea pachetului de subvenții din partea statului român, producția de azotat de amoniu, nitrocalcar, uree și melamină va fi precaută, sub capacitatea normală, iar producția de îngrășăminte complexe de tip NPK va începe puțin mai târziu.

 

Compania, care produce azotat de amoniu, nitrocalcar, uree, îngrășăminte lichide, îngrășăminte complexe și melamină, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești – producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor din țară.

 

În acest moment, ministerele Energiei, Economiei și Agriculturii se consultă cu reprezentanți ai industriei (implicit și cu Azomureș) pentru a lansa un pachet de ajutor, după ce la începutul lunii aprilie Comisia Europeană a stabilit cadrul legal în care statele membre pot sprijini companiile esențiale pentru agricultură – Polonia deja a acordat un ajutor de 836 milioane de euro, iar Germania de 20 miliarde de euro.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare