DECIZIE – Conducerea Tereos a aprobat oficial închiderea definitivă a fabricii de zahăr de la Luduș și inițierea procesului de concediere colectivă a angajaților

0
462

PRODUCȚIA DE ZAHĂR. Conducerea holdingului francez Tereos a aprobat oficial închiderea definitivă a activităților operaționale de la fabrica de zahăr de la Luduș, aflată în funcțiune din anul 1960, și inițierea procesului de concediere colectivă a angajaților, graficul de închidere și concediere urmând să fie stabilit de Consiliul de Administrație al fabricii din orașul mureșean.

 

Surse administrative locale au precizat că francezii vor să demoleze construcțiile existente și să scoată la vânzare terenul de circa 25 de hectare pe care-l dețin la Luduș, deși în acest moment, PUZ-ul conferă zonei respective o destinație exclusiv industrială.

 

Holdigul Tereos a cumpărat fabrica de zahăr din Luduș (fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr, denumire ulterior schimbată în Zahărul) în urmă cu 10 ani (2012), de la un grup de antreprenori francezi controlat de François-Xavier Podvin și Gérard Dujardin, care au ajuns la conducerea fabricii în anul 2000. La acel moment, Zahărul Luduș (actuala Tereos România) avea o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei și un profit net de 30,5 milioane lei. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 158 milioane de lei (similară cu anul 2020) și o pierdere netă de 7 milioane de lei (de peste 3 ori mai mică decât în 2020).

 

Conducerea Ministerului Agriculturii a menționat că menținerea activității fabricii este necesară pentru a asigura 25% din necesarul de consum de zahăr din producția internă, în contextul în care exporturile de zahăr din Ucraina sunt afectate de invazia Rusiei. În acest moment, în România mai funcționează o singură fabrică de zahăr, Agrana (cu sucursale în Roman și Buzău), care acoperă 60.000 tone din necesarul anual de consum din țară de 500.000 tone.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ