DEFICIT COMERCIAL – Conform balanței comerciale, Mureș se menține la coada clasamentului național: locul 37 din 42

0
117

ANALIZĂ. Conform datelor oficiale care cuantifică valoarea mărfurilor importate și exportate de firmele din județe în primul trimestru al anului 2018, Mureș se clasează la coada clasamentului național, pe locul 37 din cele 41 de județe + capitala, înregistrând o balanță comercială negativă: -80 de milioane de euro în primele trei luni ale anului.

 

În clasamentul valoric al mărfurilor importate în primul trimestru al acestui an, Mureș este înregistrat cu suma de 326 de milioane de euro, mai puțin cu 13 milioane de euro decât în primul trimestru al anului 2017 (când valoarea mărfurilor importate a fost de 339 de milioane de euro). La nivel național, în privința importurilor (unde s-a înregistrat o creștere de 10,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut), Mureș se situează pe locul 14.

 

În clasamentul valoric al mărfurilor exportate în primul trimestru din 2018, Mureș a înregistrat suma totală de 246 de milioane de euro, cu 20 de milioane de euro mai mult decât în primul trimestru din 2017 (când valoarea totală la nivelul județului a fost de 226 de milioane de euro). La nivel național, în privința exporturilor (unde s-a înregistrat o creștere de 9,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut), Mureș s-a situat pe locul 19.

 

În privința balanței comerciale (simplificat, este suma reprezentată de diferența netă dintre valoarea importurilor de bunuri și servicii și cea a exporturilor), Mureș este pe minus, valoarea importurilor fiind mai mare cu 80 de milioane de euro decât cea a exporturilor.

 

Totuși, comparativ cu anul trecut, când Mureș înregistra o balanță comercială negativă de -113 milioane de euro, se observă o atenuare. Practic, în primul trimestru din 2018 s-a exportat mai mult (cu 20 de milioane de euro) și s-a importat mai puțin (13 milioane de euro). Însă în pofida acestui fapt, conform deficitului comercial mare (-80 de milioane de euro), Mureșul se situează la coda clasamentului național al balanței comerciale, respectiv pe locul 37 din 42 (același ca și la sfârșitul anului trecut).

 

msnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ