Depunerea Certificatului de rezidență fiscală – o obligație crucială pentru românii care lucrează în străinătate

LEGISLAȚIE. Românii care lucrează în străinătate trebuie să fie atenți la obligațiile fiscale impuse de autoritățile române. Potrivit experților, toți cetățenii români care locuiesc și muncesc în alte țări sunt obligați să depună un document important la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) – certificatul de rezidență fiscală. Acest document este esențial pentru a evita problemele legale și financiare pe care le poate aduce nerespectarea acestei obligații.

Andreea Covaci-Ernst, expertă în drept și fiscalitate în Germania, a explicat într-o emisiune recentă că mulți români care lucrează în străinătate nu sunt conștienți de această obligație sau o ignoră, deoarece amenda pentru nerespectarea acesteia este relativ mică. Totuși, consecințele pot fi mult mai severe decât simpla amendă.

Consecințele neîndeplinirii obligațiilor fiscale

Deși amenda pentru nedepunerea certificatului de rezidență fiscală este de doar 100 de lei, riscurile asociate sunt mult mai mari. Legislația fiscală din România a suferit recent modificări semnificative, iar veniturile nejustificate pot fi acum impozitate cu până la 70%. Aceasta înseamnă că, dacă un român care lucrează în străinătate nu își depune certificatul de rezidență fiscală, ANAF poate considera veniturile sale ca fiind nejustificate și le poate impozita masiv.

„Legea fiscală românească impune această obligație, iar neglijarea ei poate atrage sancțiuni semnificative. ANAF va începe să urmărească mai atent persoanele care lucrează în Germania și alte țări, pentru a obține venituri suplimentare din impozite”, a avertizat Andreea Covaci-Ernst.

Schimbări în legislația fiscală și impactul asupra românilor din străinătate

Modificările recente ale legislației fiscale permit statului român să impoziteze sever veniturile nejustificate. Acest lucru înseamnă că autoritățile fiscale vor intensifica controalele și vor lua măsuri împotriva celor care nu își respectă obligațiile fiscale. ANAF va începe să verifice mai atent veniturile românilor care lucrează în străinătate, iar cei care nu și-au depus certificatul de rezidență fiscală riscă să fie supuși unor impozite foarte mari.

„Dacă statul român dorește să te impoziteze ulterior, mai ales acum cu legislația care se schimbă cu 70% impozit pe veniturile nejustificate, aceasta este o problemă mare. ANAF-ul o să înceapă să meargă după oamenii care lucrează în Germania sau în alte țări, pentru a putea să mai scoată bani”, a explicat jurista.

Recomandări pentru Românii Care Lucrează în Străinătate

Pentru a evita problemele legale și financiare, este esențial ca toți românii care lucrează în străinătate să fie conștienți de obligațiile lor fiscale și să depună certificatul de rezidență fiscală la ANAF. Este important să se informeze corect și să respecte termenele impuse pentru a evita sancțiunile și impozitele suplimentare.

Depunerea certificatului de rezidență fiscală este o obligație crucială pentru toți românii care lucrează în străinătate. Ignorarea acestei obligații poate duce la consecințe financiare severe, inclusiv impozite mari pe veniturile nejustificate. Prin urmare, este important ca fiecare cetățean român din diaspora să fie informat și să acționeze corespunzător pentru a evita problemele cu ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare