Descoperiri arheologice în Zalău: Obiecte vechi în pământul trecutului

ARHEOLOGIE. Un pasionat al căutării de comori din Zalău a adus la lumină, într-o zi de duminică, mai multe obiecte cu o bogată istorie. Echipat cu un detector de metale și multă curiozitate, acest căutător a scos la iveală obiecte din trecutul îndepărtat, oferind o privire în lumea ancestrală a acestor locuri. Printre artefactele descoperite se numără o lingură de turnat metale, un ciocan, o coasă, un vârf de săgeată și o seceră.
La sosirea zilei de luni dimineața, acest entuziast a decis să predea obiectele găsite Primăriei Zalău. Aceste artefacte vor parcurge un circuit complex și lung pentru a ajunge în cele din urmă la Muzeul Județean de Istorie Zalău. Acesta nu este primul său act de generozitate față de acest muzeu, deoarece în luna iunie a acestui an, a descoperit o spadă de bronz. Cu toate acestea, recompensa pentru această descoperire a întârziat să apară, iar Cosmin, căutătorul de comori, a aflat că va trebui să aștepte peste 18 luni pentru a primi recunoașterea meritată.
“Căutarea comorilor” nu este doar un hobby pentru Cosmin, ci o pasiune dedicată în a readuce la suprafață poveștile uitate ale trecutului. În timp ce descoperea aceste obiecte în pământ, el împărtășea gândurile și observațiile sale. Cu emoție, a descris fiecare descoperire: “Era în groapă o folie de țigări. Cred că e potcoavă sau fragment de potcoavă. Trei monede și o bucată de sârmă de cupru. Facem colecția de potcoave. Potcoavele norocoase sunt… Secera era mai încovoiată. Are aici mânerul. Dacic. Hai să vedem ce mai este aici…”
În conformitate cu legea, orice astfel de descoperiri trebuie evaluate de către muzeul de istorie, iar căutătorii de comori sunt recompensați cu o parte din valoarea acestora, ajungând până la 30%. Aceste recompense pot ajunge la sume semnificative, inclusiv în miile și zecile de mii de euro.
Astfel, prin pasiunea și dedicarea sa, Cosmin aduce în prim-plan nu doar obiecte vechi, ci și conexiuni cu o istorie îndepărtată. Fiecare descoperire reprezintă o fereastră către trecut, iar aceste obiecte arheologice devin piloni ai cunoașterii și înțelegerii istoriei și culturii locurilor.