DONAȚIE – Echipamente în valoare de 105.000 de euro, pentru Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş

0
403

APARATURĂ MEDICALĂ. Clinica de Chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş va fi dotată cu un aparat de ventilaţie Maquet Servo-U şi un monitor Spectrum M4, în valoare totală de 105.000 de euro, echipamentele fiind donate de organizația Salvaţi Copiii, din donațiile clienţilor librăriei online Libris.

 

Secţia de Cardiologie pediatrică din Târgu Mureș, înființată în 1996, este singura de acest gen din ţară. Aproximativ 20% din pacienţi acesteia sunt nou-născuţi (au mai puţin de o lună) şi peste 60% dintre pacienți au vârsta sub un an, majoritatea lor reprezentând urgenţe medicale,

 

În România se nasc anual 1.000 de nou-născuţi cu malformaţii congenitale cardiovasculare care trebuie operaţi în primul an de viaţă. Din cele aproximativ 450 de intervenţii cardiovasculare pediatrice făcute într-un an în țara noastră, 300 sunt realizate la Târgu Mureş. Începând din anul 2005, au fost operaţi aici peste 3.600 de copii, dintre care peste 500 de nou-născuţi în urgenţă.

 

“Aparatele de ventilaţie fac parte din categoria echipamentelor esenţiale, care susţin funcţii vitale într-o reanimare. Date fiind vârsta şi patologia pacienţilor din secţie, era nevoie de un aparat de ventilaţie performant care să asigure un tratament cât mai adecvat şi, pe cât posibil, lipsit de efecte secundare sau complicaţii. Prin precizia lui (< 2 ml per respiraţie) şi prin posibilităţile sale de tratament, acest aparat ne permite să îngrijim optim pacienţi foarte fragili, cum sunt nou-născuţii la care după intervenţia chirurgicală trebuie lăsat toracele deschis câteva zile”, a explicat prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureş.

 

Salvaţi Copiii a anunțat că va mai dona un aparat de ventilaţie non-invazivă, un ventilator şi un bilirubinometru, în valoare de 44.900 de euro, secţiei neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş și o masă radiantă, în valoare de 10.500 de euro, secției neonatologie a Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş. Anterior, celor două secţii de neonatologie a mai fost donată aparatură performantă în valoare de 154.000 de euro.

 

Andrada VLAS

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ