Două scannere cu raze X inaugurate în Vama Albița pentru combaterea fraudei și contrabandei

VAMĂ. Marți, în Vama Albița, au fost puse în funcțiune două scannere cu raze X, în prezența ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, și a președintelui Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu. Aceste echipamente sunt menite să reducă cazurile de evaziune fiscală și traficul ilegal de droguri și substanțe periculoase, contribuind astfel la îmbunătățirea siguranței frontierei externe a UE și la optimizarea controlului vehiculelor la graniță.

Rolul și funcționalitatea noilor echipamente
Unul dintre scannere va fi utilizat pentru controlul autovehiculelor, în timp ce celălalt, de tip mobil, va fi destinat verificării camioanelor. Scopul acestor dispozitive este de a consolida capacitatea instituțională și administrativă a Autorității Vamale Române de a combate frauda fiscală, contrabanda și traficul de droguri. “Prin aceste echipamente, dorim să consolidăm capacitatea instituțională a Autorității Vamale Române de a combate frauda fiscală și contrabanda. De asemenea, avem un plan mai amplu pentru digitalizarea proceselor vamale, prin implementarea proiectului E-Sigiliu”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Proiectul de digitalizare și expansiunea infrastructurii
Proiectul E-Sigiliu presupune implementarea a peste 2.000 de sigilii mobile până la sfârșitul anului, contribuind la consolidarea capacității instituționale a Autorității Vamale. Ministrul a anunțat că în acest an vor fi operaționalizate nouă scannere cu raze X dintr-un total de 26 achiziționate cu fonduri comunitare, echipamentele urmând să fie instalate în cele mai importante puncte de frontieră din țară.

Implementarea și provocările întâmpinate
Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române, a subliniat importanța acestui proiect în combaterea evaziunii fiscale și a fraudei vamale. “Prin acest proiect sperăm să reușim să combatem mai eficient evaziunea fiscală și frauda vamală, să găsim mărfuri nedeclarate sau alte mărfuri interzise ascunse în mijloacele de transport. Implementarea acestor echipamente a ridicat numeroase provocări, în special în ceea ce privește infrastructura și necesitatea extinderii suprafețelor punctelor de trecere a frontierei”, a precizat Marcel Mutescu.

Impactul asupra timpilor de așteptare
Un beneficiu important al noilor echipamente este reducerea timpilor de așteptare la trecerea frontierei, datorită scanării eficiente a vehiculelor pe baza analizei de risc. Aceste scannere funcționează fără prezența persoanelor la bord, garantând astfel un grad ridicat de siguranță.

Concluzie
Inaugurarea celor două scannere cu raze X în Vama Albița marchează un pas important în consolidarea capacității României de a combate fraudele și contrabanda la frontieră. Cu un plan ambițios de digitalizare și extindere a infrastructurii, Autoritatea Vamală Română își propune să optimizeze controlul vehiculelor și să asigure o siguranță sporită la frontierele țării. Această inițiativă demonstrează angajamentul autorităților în lupta împotriva activităților ilegale și în protejarea intereselor economice ale României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare