Două specii noi de insecte, identificate pentru prima dată în România în Rezervația Naturală Agigea

ȘTIINȚĂ. Două specii noi de insecte au fost identificate pentru prima dată în România în rezervația marină Dunele de la Agigea, acestea fiind niște molii care nu depășesc trei milimetri în lungime și care trăiesc în apropierea așezărilor umane, una dintre ele fiind o specie invazivă în Europa și implicit în România. Cealaltă specie a fost descoperită relativ recent, în Grecia.
Specialiștii de la Stațiunea de Biologie Marină “Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), au anunțat că cercetătorii stațiunii de biologie marină, în colaborare cu doi specialiști din Slovacia și Cehia, au publicat recent o lucrare în care semnalează pentru prima dată în România prezența a două specii de molii care nu depășesc trei milimetri în lungime.
“În limba engleză sunt cunoscute publicului larg sub denumirea de “moth flies”, care s-ar traduce prin “molii”, ceea ce ne duce cu gândul la aspectul lor asemănător fluturilor de noapte. Fiind insecte puțin studiate în România, cele două specii nu au încă o denumire populară, dar au o denumire științifică, valabilă în toate țările de pe glob: Clogmia albipunctata și Atrichobrunettia graeca”, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit biologilor, Clogmia albipunctata este o specie invazivă în Europa și implicit în România. De asemenea, este sinantropică (adică trăiește în apropierea așezărilor umane). Specialiștii susțin că, în prezent, probabil majoritatea locuințelor din România au sau au avut în trecut această specie în casă, fiind localizată de obicei în încăperi cu un grad mai ridicat de umiditate, cum ar fi băile.
“Întrucât studiul acestor insecte mici necesită experiență și o examinare microscopică detaliată a exemplarelor, ele au fost puțin studiate în țara noastră. Așa se explică de ce specia este semnalată oficial abia acum din România, într-o lucrare științifică, în condițiile în care probabil că este prezentă la noi de cel puțin câțiva ani.
Atrichobrunettia graeca este o specie rară, a cărei biologie este încă necunoscută cercetătorilor. Așa cum sugerează și denumirea sa științifică, a fost descoperită pentru prima dată pentru știință în Grecia, relativ recent, în 1993. În prezent, este cunoscută din Grecia, Albania, Republica Cehă, Marea Britanie, Irlanda și, mai recent, din România, din aria naturală protejată Dunele marine de la Agigea. Larvele acestor insecte sunt elemente importante în lanțul trofic, fiind descompunătoare de materie organică în natură, mai ales în zonele umede. De asemenea, atât larvele, cât și adulții reprezintă o sursă de hrană pentru alte viețuitoare”, se mai menționează în comunicat.