DUPĂ 14 ANI – 38 de milioane de lei din pușculița statului pentru finalizarea lucrărilor de la patinoarul acoperit din Târgu Mureş

1
253

PATINOARUL SUSPINELOR. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat Ordinul de finanțare cu circa 38 de milioane de lei a finalizării lucrărilor la patinoarul acoperit din Târgu Mureș, proiect început în urmă cu… 14 ani. Finanțarea finalizării lucrării era condiționată de clarificarea situaţiei juridice a terenului pe care este edificată clădirea (proprietar era municipalitatea), fapt rezolvat de puțin timp (acum, Ministerul Tineretului şi Sportului este proprietar al terenului și îl poate da în administrarea CSM-ului local).

 

Proiectul, al căror indicatori tehnico-economici au fost aprobați, prevede un teren cu dimensiunea de 60×30 metri pe care se vor putea practica mai multe sporturi, 6 vestiare, sală de forţă, o sală de conferinţe şi o sală de recuperare şi control antidoping. Tribunele vor avea 2.000 de locuri.

 

Lucrările rămase de executat presupun remedierea lucrărilor degradate în timp (îndeosebi a pardoselii), intervenţii asupra structurii, revizuirea si completarea tâmplăriei, finalizarea placajelor şi pardoselilor, a gradenelor, staţiei de pompare şi a rezervorului PSI, lucrări de vopsitorie şi modificări de compartimentări. La finalizarea acestora, în complex se vor putea organiza antrenamente şi competiţii sportive internaţionale de hochei, patinaj artistic şi de viteză.

 

În acest moment, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a precizat că poate fi demarată procedura de achiziţie publică pentru execuția restului de lucrări, aceasta urmând să fie derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI).

 

În 14 ani, alții construiau cu mâinile două piramide

 

Lucrările la Patinoarul din Târgu Mureș au început în anul 2007, după ce municipalitatea l-a transferat (cu acest scop, al reabilitării/modernizării și acoperirii – era un patinoar descoperit) la Ministerul Tineretului și Sporturilor (MTS). La obiectiv s-a lucrat (în ritm de melc) timp de 5 ani, lucrările fiind raportate ca fiind executate fizic la 70% din planul inițial, iar apoi sistate (în 2013).

 

Pentru a se ajunge la acel stadiu, în scriptele MTS sunt înregistrate cheltuieli de 7,5 milioane de euro. În urmă cu 5 ani, la fața locului, ministrul MTS (pe atunci fosta multiplă campioană olimpică și mondială Elisabeta Lipă) a atras atenția public că investiţia acelei sume uriașe… nu se vede. Toți șefi MTS din perioada 2016-2020 (numeroși), plimbați politic prin Târgu Mureș au promis finalizarea lucrărilor. Niciunul nu a făcut NIMIC.

 

În urmă cu 3 ani, expertiza tehnică comandată de MTS indica un necesar financiar de circa 3,5 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor. Din nou nu s-a făcut NIMIC. Administrația locală din Târgu Mureş a cerut MTS să îi dea înapoi patinoarul așa cum este, pentru a finaliza lucrările.

 

Până la urmă, la fel de politic cum s-au întâmplat toate în privința patinoarului, lucrarea a fost virată de la MTS la Ministerul Dezvoltării și repartizată CNI pentru finalizarea lucrărilor. Și i s-a repartizat un buget aproape dublu față de acum 3 ani, respectiv peste 7,5 milioane de lei. Să fie!

 

Andrei TUDORAN, Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Banii publici pot fi cheltuiti se pare,aiurea,iar justitia este oarba ce de obicei,ori cheltuielile aiurea ale banilor publici nu reprezinta fapt penal in legislatia actuala.Brrr.

LĂSAȚI UN MESAJ