Ecoturismul în România: potențial și provocări

ECOTURISM. România, o țară bogată în peisaje naturale impresionante și biodiversitate, deține un potențial turistic vast în domeniul ecoturismului. Cu toate acestea, deși există eforturi pentru promovarea acestui sector, încă se constată o disonanță între viziunea oficială și realitatea din teren.

Din perspectiva Asociației de Ecoturism și a Eco Destinațiilor România, există un decalaj între campaniile promovate de stat și ceea ce se întâmplă cu adevărat în domeniul ecoturismului. Deși România aspiră să devină o destinație de turism de masă, cu un accent pe sustenabilitate și protejarea mediului, operatorii cu experiență în ecoturism desfășoară deja activități de calitate în acest sens. Cu toate acestea, în ceea ce privește cifrele turistice, există încă un potențial imens pentru creștere.

În ultimii ani, Asociația de Ecoturism a început împreună cu Romanian American Foundation un program de susținere a destinațiilor de ecoturism. Este un concept relativ nou în România, dar deja bine cunoscut în țările dezvoltate din punct de vedere turistic. Ideea principală este că o destinație de ecoturism implică o abordare integrată și colaborativă într-o anumită zonă, care poate include o zonă protejată și servicii certificate eco-turistic.

Eco-România reprezintă platforma care adună cele 10 eco-destinații din țară, care sunt deja active de aproximativ 10 ani. Aceste destinații oferă o gamă variată de experiențe turistice, de la drumeții și biciclete până la întâlniri cu meșteșugari locali și experiențe culinare autentice.

Un aspect esențial al ecoturismului este implicarea în conservarea mediului înconjurător. În cadrul destinațiilor de ecoturism, există programe prin care o parte din veniturile obținute este direcționată către protejarea naturii și sprijinirea comunităților locale. Astfel, banii proveniți din turism contribuie atât la conservarea naturii, cât și la dezvoltarea economică și socială a zonelor respective.

Cu toate acestea, există încă provocări în calea dezvoltării ecoturismului în România, inclusiv dificultăți în implementarea unei abordări integrate la nivel local și necesitatea unei promovări mai eficiente la nivel național și internațional. Cu eforturi continue și cooperare între autorități, operatori turistici și comunități locale, ecoturismul în România are potențialul de a deveni un pilon important al turismului sustenabil și al conservării mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare