Elfogadták az ingatlanadó-mentességet a műemlék épületek felújításának idejére / Se adoptă scutirea de impozit pe proprietate pentru renovarea clădirilor istorice

TÖRVÉNYTERVEZET. A román Képviselőház döntéshozó testületként kedden elfogadott egy törvénytervezetet, amely mentesíti az ingatlanadó kifizetése alól a történelmi, régészeti vagy építészeti műemléknek minősülő épületek tulajdonosait a felújítás vagy restaurálás idejére. Az adótörvénykönyvet módosító tervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 48 képviselője nyújtotta be, és a keddi szavazáson 173 támogató, 5 ellenszavazattal és 59 tartózkodás mellett fogadták el az alsóházban.

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett jogszabályjavaslat szerint az adómentesség azon történelmi, építészeti vagy régészeti műemlék épületek tulajdonosaira vagy kezelőire vonatkozik, amelyek homlokzatát még nem újították fel a történelmi műemlékekre vonatkozó 2001/422-es törvény alapján. Az adómentesség az építési engedély kiállításának időpontjában lép érvénybe, és a munkálatok átvételéről szóló jegyzőkönyv kiállításának dátumáig tart. A törvény előírásai a tervek szerint 2025. január 1-jén lépnek hatályba.


PROIECT DE LEGE. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți un proiect de lege prin care proprietarii clădirilor istorice, arheologice sau monumente de arhitectură sunt scutiți de la plata impozitului pe proprietate pentru perioada de renovare sau restaurare. Proiectul de modificare a Codului fiscal a fost depus de 48 de deputați ai Partidului Național Liberal (PNL) și a fost adoptat în Camera Deputaților prin votul de marți, cu 173 de voturi pentru, 5 împotrivă și 59 de abțineri.

Proiectul de lege, consultat de agenția de presă Agerpres, prevede că scutirea de impozit se aplică proprietarilor sau administratorilor de monumente istorice, arhitecturale sau arheologice ale căror fațade nu au fost încă renovate în conformitate cu legea 2001/422 privind monumentele istorice. Scutirea fiscală intră în vigoare la data eliberării autorizației de construcție și durează până la data eliberării certificatului de recepție a lucrărilor. Prevederile legii urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare