Apollonio Vini – O tradiție de familie și excelență în arta vinului italian

OENOLOGIE. Familia Apollonio împărtășește o poveste de pasiune și legătură profundă cu destinul cantinei lor, care astăzi exportă în peste 30 de țări din întreaga lume și continuă să producă vinuri folosind aceleași metode dragi fondatorilor săi, în timp ce aplică cele mai avansate tehnologii, de la optimizarea procesului de producție la comercializarea etichetelor sale. Istoria casei vinicole Apollonio își are rădăcinile în 1870. De atunci, un accent deosebit s-a pus pe valorificarea soiurilor de struguri identitare din Salento (în principal Negroamaro și Primitivo, dar și Malvasia neagră, Susumaniello, Bianco d’Alessano), pe selecția riguroasă a tipurilor de lemn utilizate pentru procesele lungi de învechire și pe legătura strânsă cu teritoriul mereu protagonist al unei producții de calitate. Compania este membră a Uniunii Centenare a Afacerilor Italiene.

 

Marcello 1920 | A Doua Generație

Urându-și pasiunea moștenită de la tatăl său Noè, Marcello lucrează cu sârg, intensitate și entuziasm. Se mută la Maglie, cumpără vii, se bazează pe stabilimente răspândite în întregul teritoriu salentian, de la Valea Cupa la Arneo, până în Basilicata. Călătorește neobosit, cu trăsura prin întregul Salento în timpul conflictului mondial și cu mașina după război, pentru a satisface rețeaua densă de clienți, în special din nordul Italiei. Vinul salentian este, de fapt, considerat, datorită gradului său mare de alcool, un vin excelent “de tăiere”. Îl cumpără în vrac în special piemontezi, venețieni, lombarzi, toscani, pentru îmbuteliere. În fiecare luni, stând la geamurile fostelor ruine ale anfiteatrului roman abia redescoperite, se întâlnește cu alți producători pentru a stabili prețurile de piață, la barul “Caffè della Borsa”.

 

Salvatore 1960 | A Treia Generație

Salvatore va conduce compania cu aceeași dăruire și intuiție ca și tatăl său, care îi vor oferi posibilitatea de a profita de oportunitățile prezente în vremurile schimbătoare. Al doilea război mondial s-a încheiat, sărăcia cedează încet locul exploziei economiilor și piețelor. Este momentul unui viraj managerial: Salvatore inaugurează o nouă eră cu o producție mai modernă și eficientă, iar în 1975 începe îmbutelierea vinurilor de calitate superioară sub marca Apollonio.

 

Marcello și Massimiliano 1995 | A Patra Generație

Din 1995, Marcello și Massimiliano Apollonio conduc afacerea de familie. Porniți din pasiune și experiența acumulată în domeniu, cei doi frați lansează o politică ambițioasă de expansiune comercială peste hotarele naționale: alături de ei, Casa vinicolă Apollonio se specializează în vinuri de învechire, își extinde rețeaua de distribuție și diversifică tipurile de vinuri produse, având ca țintă standarde de excelență. Astăzi, vinurile Apollonio sunt apreciate în treizeci și cinci de țări din întreaga lume și povestesc istoria unei familii și a unui teritoriu care își păstrează identitatea și autenticitatea.

 

Crama

Crama este organizată pentru a avea grijă de toate etapele producției: de la primirea strugurilor la vinificație, de la învechire la îmbuteliere. În cadrul cramei, situată în proprietatea lor, se pot organiza tururi ghidate și degustări, întâlniri și evenimente.

 

Oenologul

Ghidul tehnic al companiei este Massimiliano Apollonio, care, după studiile de enologie, și-a consolidat experiența profesională cu stagii în importante companii italiene, franceze și spaniole. Este responsabil pentru calitatea vinului și pentru toate operațiunile de producție: cultivarea viței de vie, recoltarea strugurilor, vinificația și îmbutelierea au loc sub supravegherea sa, datorită competenței și experienței sale care îi permit să creeze vinuri inovatoare și de calitate superioară. Fost delegat ONAV, fost președinte al Assoenologi din Puglia, Basilicata și Calabria pentru două mandate și acum membru al Comitetului de conducere și al Consiliului Național al Assoenologi, Massimiliano este membru asociat al Academiei Georgofili și al Academiei Italiene a Viței de Vie și Vinului, și printre promotorii catedrei de Enologie și Viticultură recent înființate la Universitatea din Salento. Este de asemenea judecător în numeroase concursuri oenologice internaționale, printre care 5StarWines, Mundus Vini și Michelangelo Award.

 

Ținutul

La est se află Salento. Cald și primitor, protejat de un izolare ce a durat secole, Salento păstrează intact folclorul autentic și o tradiție viticolă cu un gust antic. Cunoscut ca „tocul Italiei”, punctul cel mai la est al peninsulei italiene, împărțit între peisajele fascinante stâncoase ale Adriaticii și plajele dulci de nisip ale Mării Ionice, se mândrește cu cea mai mare concentrație de vinuri DOC din Puglia. Hectare întregi de vii se alternează cu livezile de măslini încadrate de ziduri uscate și de vegetația mediteraneană. Împletitura vegetației, florile și fructele sale au fost sursa de inspirație pentru artizanii excelenți din Lecce, care au decorat cu opulență evidentă bisericile, mănăstirile și palatele cu tematică naturală a barocului, povestind sau invocând bogăția și fertilitatea unei terenuri primitoare și generoase. Frumusețile naturale și arhitecturale fac din Salento unul dintre cele mai vizitate locuri din Italia. Lecce, capitala naturală a Salento-ului, este orașul pugliez care păstrează cel mai bine intactă identitatea sa istorică și culturală.

Cunoscută ca „Florența sudului” pentru frumusețea monumentelor sale, este renumită în special pentru baroc, un tip de sculptură și arhitectură care s-a răspândit în întreaga provincie începând cu secolul al XVI-lea, care folosește maleabilitatea pietrei leccese, compactă și omogenă, de culoare miere, pentru a decora străzi, balcoane, palate și biserici. Încă și astăzi, în atelierele locale, meșteșugarii cu dalta și ciocanul dau viață sculpturilor și obiectelor prețioase. Unul dintre simbolurile orașului este Biserica Santa Croce (1549), recent restaurată, situată în imediata vecinătate a Pieței S’Oronzo, centrul vital al orașului.

 

Aici au prins viață prețiosul Primitivo și Negroamaro, vinuri care sunt astăzi foarte populare în România, situându-se printre primele alegeri în asociere cu gastronomia românească și internațională. Primitivo este foarte prezent în toată România. Specificitatea care se regăsește în aceste vinuri, strâns legate de tradiții, spune povești vechi ale unui teritoriu foarte dedicat producției de vin, având o mare particularitate de a beneficia de un climat pe care salentinii îl descriu în trei cuvinte: O Sole, O Mare, O Viento (soare, mare, vânt). Acestea se disting prin maturările bune care dau vinuri de mare expresie, având în vedere că vântul este un mare aliat al agricultorilor, deoarece, fiind o zonă ventilată, bolile fungice ale plantelor atacă mai puțin ușor, iar utilizarea tratamentelor este mult redusă, spre deosebire de zonele umede și ploioase din nordul Italiei.

 

Cu o atenție deosebită pentru tradițiile viticole și utilizând tehnologii moderne, Apollonio creează vinuri de excepție care își păstrează autenticitatea și caracterul unic.

În perioada 24-36 mai 2024, invităm pasionații de vinuri și operatorii din domeniu la Ro-Wine Ediția de Primăvară București, la standul standul Apollonio și respectiv Collefrisio pentru a face cunoștiință cu aceste vinuri excepționale.

Vă invităm să savurați aceste vinuri remarcabile, perfecte pentru a însoți gastronomia românească și internațională.

Mai multe detalii despre ele găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare