EVENIMENT – În Tîrgu Mureș începe Alter-Native, cel mai vechi festival internaţional de film de scurt-metraj din România

0
192
Foto: Bereczky Sándor

CINEMATOGRAFIE. Cel mai vechi festival internaţional de film de scurt-metraj din România, Alter-Native, organizat anual, începând din 1992, și ajuns la cea de-a 26-a ediție, va avea loc începând de miercuri, 7 noiembrie, cu precădere în Sala Mare și Sala Mică a Palatului Culturii din Tîrgu Mureș, dar unele manifestări culturale din cadrul evenimentului vor fi găzduite la B5 Studio – Camera K’Arte, Sinagoga Veche și Casa Berii.

 

Până în 11 noiembrie, cinefilii interesați vor putea vedea cele 48 de scurtmetraje din 24 de ţări (29 de filme, 13 animaţii, cinci filme experimentale şi un documentar) selecționate în concurs din 1.050 de producții înscrise inițial.

 

Tot în cadrul festivalului, organizatorii, Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar (UDTM) Mureş, vor prezenta, în avanpremieră în România (va rula în cinematografele din țară doar din februarie 2019), lungmetrajul “Napszállta” („Apus”), al regizorului maghiar László Nemes Jeles, cu Vlad Ivanov în rolul principal. Filmul, premiat cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI Award) la Festivalul de la Veneţia și desemnat ca propunere a Ungariei pentru o nominalizare la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019, va fi proiectat în Sala Mare a Palatului Culturii, sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 21.

 

Tot sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 18, în Sala Mare a Palatului Culturii va fi proiectat și primul film românesc premiat cu Globul de cristal la Festivalul de la Karlovy Vary și propunerea României pentru Premiul Oscar 2019: “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude – filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice din al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

 

Preţul unui bilet (valabil pentru o zi) este 15 lei, iar al abonamentului (valabil pentru toate cele cinci zile de festival) este 40 lei. Biletele și abonamentele pot fi procurate la sediul UDTM Mureș (Tîrgu Mureş, str. Gheorghe Doja, nr. 9, etaj 2, cam. 81), între orele 10-14, precum și înaintea începerii programelor, la faţa locului.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ