EXCLUSIV – Câți bani consumă în 2019 administrația mureșeană pentru gestionarea drumurilor județene: 29,5 milioane de euro (detalii)

SUME OFICIALE. Conform clasificării oficiale naționale (Ministerul Transporturilor) în județul Mureș 823,282 kilometri de drumuri sunt clasificate ca județene, iar gestionarea acestora intră în atribuția exclusivă a administrației mureșene (Consiliul Județean).

 

Doar în acest an, conform ultimei rectificări bugetare, CJ Mureș alocă peste 29,5 milioane de euro (exact: 140.276.000 de lei) exclusiv pentru gestionarea drumurilor județene. Sigur, administrația mureșeană n-ar putea să suporte din pușculița județului toată această cheltuială, așa că e utilă precizarea: din suma totală, aproximativ 45% vine de la bugetul statului (prin proiectele finanțate prin PNDL și din fondul de rezervă al Guvernului). Să vedem unde merg banii…

 

Cum se împart banii

 

Cea mai mare sumă, aproape 73,4 milioane de lei, este cheltuită pentru investiții și reparații capitale, respectiv pentru lucrări efective de proiectare și execuție a reabilitării unor drumuri, dar și pentru documentații tehnice pentru segmente de drum județean care urmează să fie reabilitate, pentru avize, autorizații etc.

 

Apoi, aproape 66,5 milioane de lei sunt alocați pentru cheltuieli de întreținere și reparații curente – mai exact, servicii pregătitoare (gestionare, cadastru, decumentații tehnico-economice, expertize, consultanță, asistență tehnică etc.).

 

Lucrările de întreținere periodică (covoare bituminoase, înlocuirea elementelor de siguranță rutieră, amenajarea parcărilor) consumă din bugetul județului Mureș pe 2019 suma totală de 29,67 milioane de lei. De asemenea, 19,36 milioane de lei merg pentru reparații curente (la poduri și podețe, îmbrăcăminți bituminoase ușoare, rigole de scurgere).

 

 

În fine, o sumă importantă este plătită și pentru lucrările efective de întreținere a drumurilor, respectiv 15,56 de milioane de lei, bani care sunt cheltuiți pentru întreținerea curentă pe timp de vară (6,26 milioane de lei), plombări (2,65 milioane de lei), întreținerea pe timp de iarnă (9,3 milioane de lei), marcaje, indicatoare și întreținere poduri, podețe, refacerea drenurilor (2,2 milioane de lei).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare