De la stânga la dreapta: Daroczi Lorand, Gal Zsolt, Octav Alexan, Cristi Iorgov, Valentin Hoța

EXCLUSIV – România, în fața unei performanțe uriașe: locul 1 la Campionatul Mondial de Acrobație cu Planorul și șanse reale să-și păstreze titlul mondial

REZULTATE – WORLD ADVANCED AEROBATIC CHAMPIONSHIPS 2021. La doar câteva zile după ce a obținut medaliile de bronz la a 14-a ediție a Campionatului Mondial de Zbor Acrobatic (FAI World Advanced Aerobatic Championships 2021, disputat la Torun, în Polonia), România, cu piloții mureșeni Valentin Hoța și Daroczi Lorand în echipă, se află în fața unei performanțe uriașe și în planorism, ocupând după primele 4 probe locul 1 la Campionatul Mondial de Acrobație cu Planorul. Competiția se desfășoară pe aeroportul Lotnisko din Leszno (Polonia).

 

Pentru că planorismul nu are un regulament extrem de ferm (oarecum logic, pentru că este un sport care depinde major de vreme), există posibilitatea ca ultimele două probe să nu se mai dispute la clasa Advanced din cauza vremii capricioase din estul Europei, regulamentul federației mondiale (FAI – Fédération Aéronautique Internationale) impunând la campionatele mondiale desfășurarea unui minim de 4 probe (care au fost deja parcurse) și un maxim de 6 probe.

 

Dacă cele două probe de la Clasa Advanced nu se vor mai disputa, clasamentul (individual și cel pe echipe) va rămâne cel din acest moment: 1. România (16.725 puncte), 2. Franța (16.563 puncte), 3. Polonia (16.240 puncte), 4. Cehia (15.853 puncte), 5. FAS / Rusia (14.520 puncte), 6. Austria (10.236 puncte – cu precizarea că austriecii au doar doi piloți în echipă).

 

În clasamentul pe echipe se cumulează primele 3 rezultate ale piloților din respectiva echipă (în cazul României au fost cumulate punctele obținute de Octav Alexan, Valentin Hoța și Daroczi Lorand – primul, de la Aeroclubul Teritorial “Alexandru Papană” Baia Mare, ceilalți doi de la Aeroclubul “Elie Carafoli” Târgu Mureș). La ediția 2021, echipa națională a României îl are ca team manager pe Cristi Iorgov (Aeroclubul Teritorial “Octavian Ulici” Caransebeș).

 

În clasamentul individual (unde concurează 23 de piloți din 7 țări), pe primele 3 locuri se află în acest moment: 1. Charlie Levy-Louapre (Franța), 2. Maria Gavrilina (Rusia), 3. Thibaut Fromantin (Franța). Piloții români se situează pe următoarele locuri în clasamentul individual: Octav Alexan (Aeroclubul Teritorial “Alexandru Papană” Baia Mare, vicecampion modial en-titre) – locul 5, Valentin Hoța (Aeroclubul “Elie Carafoli” Târgu Mureș) – locul 6, Daroczi Lorand (Aeroclubul “Elie Carafoli” Târgu Mureș) – locul 8, Gal Zsolt (Aeroclubul Teritorial “Traian Dârjan” Cluj-Napoca) – locul 13.

 

Dacă se vor mai disputa una sau două probe, în clasamentul individual ar avea șanse la medalii și Alexan, Hoța și chiar Daroczi. Piloții mureșeni Valentin Hoța și Daroczi Lorand (Aeroclubul “Elie Carafoli” Târgu Mureș), au avut o evoluții constant bune în primele 4 probe, cu un plus pentru Hoța (îndeosebi în zilele a doua și a treia când s-a clasat pe locul 2). Valentin Hoța a obținut locurile: 14 (ziua 1 – 1.378,55 puncte), 2 (ziua 2 – 1.474,07 puncte), 2 (ziua 3 – 1.449,45 puncte) și 10 (ziua 4 – 1.297,00 puncte). Daroczi Lorand a obținut locurile: 10 (ziua 1 – 1.416,22 puncte), 5 (ziua 2 – 1.438,80 puncte), 5 (ziua 3 – 1.379,40 puncte) și 11 (ziua 4 – 1.290,69 puncte).

 

 

* Foto: @ Echipa României de Acrobație cu Planorul

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare