FACTURI MAI MICI – Află cu cât este obligată de lege Compania Aquaserv să scadă tariful la canalizare

TARIF CANALIZARE. Veștile cu scumpirile impuse de politica fiscală a celor care guvernează vi le-am comunicat în prima zi a anului 2019, e timpul să aflăm și veștile bune (puține, e drept). Începând de la 1 ianuarie 2019, companiile de apă-canal sunt obligate de lege să scadă tarifele de canalizare în urma reducerii TVA-ului de la 19% la 9% pentru acest tip de serviciu.

 

Să vedem cu cât se reduc, în termeni financiari reali, facturile pe care le plătim Companiei Aquaserv, firma de apă-canal care operează în Târgu Mureş, Reghin, Sighişoara, Târnăveni, Luduş, Iernut, Cristuru Secuiesc și alte 80 de localităţi rurale din judeţele Mureş, Harghita şi Bistriţa Năsăud.

 

Reducerea efectivă

 

Începând din 1 ianuarie 2017, tarifele percepute populației de Aquaserv sunt de 3,82 lei/mc pentru apa potabilă, 3,53 lei/mc pentru canalizare și 0,90 lei/mc pentru canalizarea apei pluviale. Prețurile conțin TVA (de 9% la apa potabilă și de 19% la canalizare). În privința serviciului de canalizare, Compania Aquaserv SA Tîrgu Mureș ocupă locul 15 din 46 conform celui mai mare tarif pe canalizare-epurare/mc – doar în 14 județe se plătește mai mult serviciul de canalizare.

 

Conform legii (nr. 175/2018 care completează Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal), începând din 1 ianuarie 2019 cota de TVA pentru serviciile de canalizare scade de la 19% la 9%, astfel că noul nivel al tarifelor se determină prin efectul legii, prin aplicarea cotei de TVA de 9% la aceeași bază de impozitare și nu în baza avizului ANRSC.

 

În consecință, începând din 1 ianuarie 2019 și Aquaserv este obligată să aplice noile cote de TVA pentru canalizare – rămând neschimbate tarifele la apa potabilă și la canalizarea apei pluviale (tarif care nu este obligatoriu, fiind menținut din cauza majorității consilierilor locali târgumureșeni care refuză să voteze eliminarea acestuia, din postură de acționari majoritari).

 

La canalizare, însă, în loc de 3,53 de lei/mc, cât se plătea până acum, de la 1 ianuarie 2019 se va plăti 2,75 lei (2.52 lei + 0,23 lei – TVA 9%). Practic, metru cub pentru canalizare s-a redus pentru clienții Aquaserv cu 0,78 lei, de la 3,53 lei la 2,75 lei.

 

TVA (Taxa pe Valoarea Adaugată) este un impozit indirect, stabilit și perceput asupra valorii adaugate în fiecare stadiu al producției și al distribuției bunurilor economice. SC Compania Aquaserv SA – care este condusă de economistul Sorin Lazăr (director general), președintele CA fiind Racz Ernest Lucian – administrează 10 stații de epurare a apelor uzate, rețeaua de canalizare măsurând 934 de kilometri.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare