FAPT – A început „campionatul” de achiziții de autobuze în Târgu Mureș: 52 de autobuze pentru aproape 27 de milioane de euro, cine sunt ofertanții

0
812

ACHIZIȚII DE AUTOBUZE. Chiar acum când citiți această scriere, aproape 27 de milioane de euro (sumă care cuprinde și TVA) sunt puși “la bătaie” de Ministerul Dezvoltării și de Primăria Târgu Mureș pentru achiziția a 52 de autobuze noi care se preconizează să fie incluse în transportul public în comun din municipiul reședință al județului Mureș.

 

Practic, în acest moment sunt în derulare două licitații deschise de cei doi contractori. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a scos la licitație un contract de achiziție a 15 autobuze electrice, iar Primăria Târgu Mureș un contract de achiziție a 38 de autobuze hibrid (diesel+electric). Să intrăm în detaliile celor două tentative…

 

15 de la Minister

 

MLPDA a scos la licitație achiziționarea mai multor autobuze electrice cu lungimea de 10 metri (operabile în condiții de deal), 15 dintre acestea fiind  destinate transportului public urban de călători din Târgu Mureș. Distinct pentru lotul aferent municipiului de reședință al județului Mureș, valoarea estimată este de 34,375 milioane de lei + TVA (pentru cele 15 autobuze + 5 staţii de încărcare rapidă şi 15 staţii de încărcare lentă). Finanțarea este asigurată, în cea mai mare parte, din fonduri europene (prin Programul Operațional Regional).

 

Este o reluare a licitației din primăvara anului trecut, care însă a fost anulată. Pentru asta au ofertat cinci firme – producătorul ceh SOR Libchavy (care a câștigat și o licitație recentă, din vara acestui an, în Brașov, pentru 60 de autobuze) și 4 companii turcești: Karsan Otomotiv, BMC Truck&Bus (care are o fabrică în România, la Ciorogârla), Temsa Ulasim Araclari și Bozankaya Otomotiv (în asociere cu Sileo) -, ofertele fiind în evaluarea ministerului.

 

Durata contractului este de 2 ani (24 de luni), iar atribuirea se va face pe criteriul “Cel mai bun raport calitate – preț” (unde componenta financiară are o pondere de 60%).

 

38 de la Municipalitate

 

În 6 noiembrie 2020, Primăria Târgu Mureș a introdus la licitație publică achiziționarea a 38 de autobuze hibrid (diesel+electric) care să deservească transportul public de călători din municipiu. Și aceasta este o reluare a licitației din decembrie 2018 – atunci s-a mers până la desemnarea câștigătorului (firma turcă Anadolu Automobil Rom & Radcom, unic importator în România al autobuzelor japoneze Isuzu), dar licitația a fost anulată în instanță pentru nereguli.

 

Conform caietului de sarcini, livrarea celor 38 de autobuze se va face astfel: cel puțin 10 în maximum 6 luni de la semnarea contractului, iar restul de 28, în cel mult trei tranșe, însă cu încadrarea în durata maximă de livrare (18 luni de la semnarea contractului).

 

Și în acest caz cea mai mare parte a finanțării va veni din fonduri europene, valoarea estimată a contractului (care mai presupune niște componente, în afara celor 38 de autobuze hybrid) este de aproape 87 de milioane de lei (86.913.600 lei) + TVA.

 

Proiectul trebuie implementat (finalizat) până la 31 decembrie 2023, iar contractul va fi atribuit pe criteriul “Cel mai bun raport calitate – preț” (unde componenta financiară are o pondere de 60%). Termenul limită de primire a ofertelor este 8 decembrie 2020.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ