FAPT – Cel mai mare angajator din județul Mureș, producător și distribuitor de gaze naturale și energie, cumpără… gaze naturale și energie electrică pentru clădirile pe care le deține

0
330

DELGAZ GRID. Producătorul de gaz și energie termică și distribuitorul integrat/furnizorul de gaze naturale și electricitate Delgaz Grid SA din Târgu Mureș (fosta E.​ON Distribuție România SA), cel mai mare angajator din județ (cu 5.106 anagjați) cumpără pentru clădirile pe care le deține… gaze naturale și energie electrică. Pentru furnizarea timp de un an (12 luni) a energiei electrice și a gazelor naturale în clădirile Delgaz, compania este pregătită să plătească peste 12,2 milioane de lei + TVA (exact: 12.240.844,14 lei + TVA). Achiziția se face prin licitație deschisă, firma controlată de germanii de la E.ON așteptând ofertele furnizorilor până în 6 august 2021.

 

Distinct, Delgaz estimează că va plăti pentru furnizare în clădirile pe care le deține peste 3,5 milioane de lei + TVA pentru gaze naturale și peste 8,7 milioane de lei + TVA pentru energie electrică.

 

Delgaz Grid SA, care deţine o poziţie de monopol pe piaţa distribuţiei de gaze naturale în 20 de județe (Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău), este controlat de grupul german E.ON (prin subsidiara autohtonă E.ON Distribuție România, care deține un pachet de acțiuni de circa 56,48%), ceilalți acționari fiind grupul german Allianz cu 29,99% (printr-o subsidiară din Luxemburg și prin subsidiara din România Allianz Țiriac Asigurări) și statul român cu 13,51% (prin Ministerul Energiei).

 

În urmă cu două luni, Delgaz Grid a primit o sancțiune-record în piața energiei, fiind amendată cu 30 de milioane de lei de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor conexe distribuției de gaze naturale, respectiv pe piața serviciilor de verificări și revizii tehnice ale Instalațiilor de Utilizare a Gazelor Naturale (IUGN) în zona de distribuție a Delgaz Grid SA.

 

Conform rezultatului investigației (declanșate la sfârșitul anului 2018), s-a constatat că timp de aproape 3 ani, Delgaz Grid SA a refuzat să acorde acces tuturor firmelor din piață la o facilitate esențială (e vorba despre înregistrarea fișelor de evidență a lucrărilor de verificări/revizii tehnice în baza sa de date), fapt prin care (pe lângă discriminarea firmelor de pe piața verificărilor și reviziilor) a favorizat o companie din cadrul acționarului majoritar (grupul E.ON).

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ