FAPT – O instituție bugetară din Târgu Mureș, de care nu știe nimeni că există, a fost trecută în subordinea nou-creatului Minister al Antreprenoriatului și Turismului

LA STAT E BINE. Chiar dacă nu vă vine să credeți observând numărul imens al investițiilor și uriașa cifră a exporturilor mărfurilor produse în județul Mureș, acesta se datorează faptului că în municipiul reședință de județ își are sediul o ditamai agenție de stat care se ocupă zi și noapte de această strategie de dezvoltare vizibilă cu ochiul liber (această frază a fost o ironie).

 

Agenția aceasta s-a inventat în 2017, pentru că oamenii statului nu știau ce să facă cu personalul de la desființatul Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Târgu Mureș.

 

În consecință, i-au schimbat denumirea în Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Târgu Mureș (care sună mult mai pompos) și au plasat-o în subordinea Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Un exemplu contemporan al caragialescului „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.” (O scrisoare pierdută).

 

Și s-a schimbat prin punctele esențiale: denumirea. Sediul este pe strada Gheorghe Doja nr. 25, vis-a-vis de cel al SRI Mureș, într-o căsuță cochetă, maronie, cu dale-n curtea generoasă. Acolo lucrează acum, neștiute de nimeni, 18 persoane care atrag investiții și promovează exportul firmelor mici și mijlocii din județ. Sigur, nu lucrează degeaba, că nu-s Armata Salvării, ci funcționari publici care primesc de la bugetul statului lefuri. Nu mari, că nu-s magistrați, dar nici mici, că nu lucrează la privat.

 

De exemplu, directorul executiv (Torok Csaba) încasează o leafă lunară de 5.800 lei net (în mână). Dar el e director, adică șef. Subalternii nu primesc decât vreo 4.500-4.600 lei net/lună. Ce face agenția aceasta neștiută de nimeni? Are „o importanță… strategică la creșterea economică și la crearea locurilor de muncă”, ne spune statutul/regulamentul. Și ajută firmele mici și mijlocii să beneficieze de finanțări de la stat, prin politicile publice “reglementate inteligent”.

 

Mai mult, se “consultă sistematic cu organizațiile reprezentative”. Însă cel mai important este că „asigură susţinerea dezvoltării economice pe termen mediu”, prin „încurajarea iniţiativei antreprenoriale, mai ales în rândul tinerei generaţii” şi sprijină activităţile firmelor mici și mijlocii, “în special a celor inovatoare în sectoare profitabile”. Deci, oamenii lucrează, cu efecte vizibile.

 

Dar de ce ne-am consumat atât timp pentru a vă comunica despre existența a ceva necunoscut fără de care ați trăit la fel și înainte de înființare? Pentru că noua guvernare USL.2. (PNL & PSD & UDMR), din dorința de a satisface cât mai multe guri flămânde, a înființat, printre altele, și un minister nou: Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Și, printre alte companii în faliment din România, i-a dăruit de la Ministerul Economiei și aceste agenții pentru “atragere de investiții și promovare a exportului”. Să aibă și noul minister ceva. Și astea se potrivesc cu antreprenoriatul, au zis noii guvernanți.

 

În consecință, Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Târgu Mureș va trece în subordinea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului. Sigur, nu se va schimba nimic, pentru că această evidentă avalanșă de investiții și creștere a exporturilor din județul Mureș nu poate fi oprită nici măcar de modificarea politică. Să fie primit!

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare