FAPTE – Conferința de presă a adjunctului Kopacz nu a fost despre elefanții de la Zoo Târgu Mureș: bonus, încălcarea legii cu premeditare și perseverență

1
1302

DECRIPTARE. Strada Verii nr. 57, în estul municipiului Târgu Mureș, pe Platoul Cornești, la Grădina Zoologică. Directorul adjunct Kopacz András vorbește cu presa în Pavilionul Verde, clădire construită din bani europeni, dar lăsată neutilizată, “pentru că nu este personal suficient”. Tipic, ați crede, în fapt pavilionul respectiv (cel în care sunt adăposturile pentru feline – râși, pume, jaguari etc.) este închis publicului pentru că a fost prost proiectat (deși e reală și informația că nu există nici personal suficient la Zoo Târgu Mureș, dar ar fi închis și dacă ar exista personal, pentru că, spuneam, e prost proiectată).

 

Nu elefanții, ci funcția de șef

 

Bine, pe această cale (pentru că-i lipsă de personal) s-a anunțat că s-a făcut o nouă organigramă (care reunește angajații ce se ocupă de Platoul Cornești cu cei de la Zoo) și după ce trece de consultare publică nouă structură organizatorică va fi pusă în practică. Aceasta este, de fapt, informația primordială a respectivei întâlniri cu presa (nu că “elefanții de la Zoo Târgu Mureș au ajuns la vârste record”, ceea ce e și fals): diseminarea în conștientul public că se crează o nouă structură, care va conține Zoo și Platoul Cornești (pentru că sunt perfect “compatibile” în viziunea noii administrații a urbei: una administrează animale sălbatice, alta locuri de joacă și concept de mici și bere).

 

Implicit, noua structură, cea care se va ocupa în mod profesionist de animale, mici, bere, vată pe băț și tobogane, va avea o nouă conducere. Iar aceasta i-ar reveni… “conferențiarului către presa care scrie despre elefanți”, Kopacz András, ridicat cu elevatorul politic al UDMR de la rang de adjunct, la rang de șef.

 

De altfel, Primăria Târgu Mureș a și intenționat să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct la Zoo, însă surse informate au precizat că acesta a fost anulat (prin respingerea tuturor dosarelor) pe considerent real că… era ilegal, în speță existând o hotărâre judecătorească care impunea numirea în funcția de director a demisului (de fostul edil Dorin Florea) Horațiu Gorea.

 

În consecință, strategia actualei administrații din Târgu Mureș pentru a satisface pofta UDMR de a controla (și) Grădina Zoologică a fost desemnată, cum am precizat, prin comasarea Platoului Cornești și a parcului zoologic, sub forma unui serviciu așzat sub cupola Administrației Domeniului Public al Primăriei (în acest moment, Zoo este Serviciu Public distinct, în subordinea directă a Primăriei). Schimbarea ar conduce la disponibilizarea postului.

 

Încălcarea legii, cu perseverență

 

Decizia nu ar fi foarte proastă (e doar proastă), dacă nu ar fi luată din rațiuni pur politice (virarea funcției de șef suprem celui susținut de UDMR), decizia firească constând în revenirea la legalitate a Primăriei Târgu Mureș, care încalcă legea de 4 ani nepunând în aplicare o Hotărâre a Consiliului Local (nr. 46/25.02.2016).

 

Această hotărâre prevedea înființarea Fundației Târgu Mureș Zoo (fiind aprobate: actul constitutiv, statutul, organigrama – prin preluarea angajaților serviciului public Zoo -, statul de funcţiuni şi chiar bugetul), considerentul fiind că așa funcționează toate grădinile zoologice din Europa, în acest fel putând fi atrase fonduri guvernamentale și europene pentru cercetare, conservare, educație, dezvoltare.

 

Sigur, decizia Consiliului Local n-a fost aplicată nicicând (“că n-a vrut Florea”, ni s-a explicat), abuzul în funcție din partea primarului (obligat de lege să pună în aplicare hotărârile forului deliberativ al orașului) continuând o altă stare de ilegalitate evidentă comisă în cazul Grădinii Zoologice din Târgu Mureș: încălcarea premeditată a Codului fiscal. Explicația pe scurt: chiar și acum, încasările zilnice ale Zoo sunt duse la casieria Primăriei… cu plasa.

 

Asta e doar inconștiență, ilegalitatea e aceasta: conform Codului fiscal, serviciile care au încasări de peste 300.000 de lei pe an nu au voie să lucreze pe același cod fiscal cu al UAT-ului (Primăriei). De ce? Pentru că de la încasări de peste 300.000 de lei pe an, orice entitate trebuie să se înregistreze ca plătitor de TVA.

 

Înregistrându-se ca plătitor de TVA, trebuie să vireze la stat impozite pe venit, pe salarii etc. Grădina Zoologică din Târgu Mureș are încasări (din bilete vândute și alte acțiuni) de peste 4 ori mai mari decât prevede legea pentru a putea funcționa pe codul fiscal al Primăriei. Dar se închide ochii, Direcția de Finanțe e preocupată să-i preseze pe privați, nu pe Primăria prietenă – în aceeași situație de ilegalitate funcționează și ștrandul municipal, Weekend. Din cauza acestui fapt, starea de ilegalitate se perpetuează în Târgu Mureș.

 

Sensibilitățile unei mize care nu e o miză

 

Revenind la conferința de presă a adjunctului la Zoo, acea recitare patriotică cu elefanții (bazată pe un raționament greșit din punct de vedere tehnic – argumentăm îndată) consemnată local a fost doar pentru cei care îngurgitează pe nemestecate hrana informativă diseminată la comandă. În fapt, informația era asta: Kopacz András va fi șeful noii struțo-cămile pe care UDMR vrea s-o creeze prin alipirea administrativă a Platoului Cornești de Zoo.

 

De altfel, Kopacz a ieșit recent și brusc din conul de umbră mediatică recitând de Ziua ursului că “fiecare copil care are acasă câte un ursuleţ de pluş, trebuie să înţeleagă că ursul este un animal sălbatic”, o recitare care merită 0 mediatizare, dar care a fost făcută din rațiunea deja explicată. Să vorbim despre adjunct, pentru că acesta va fi director.

 

S-o lămurim și cu elefanții: media duratei de viață în captivitate a elefantului asiatic (specie din care sunt cei doi elefanți de la Zoo Târgu Mureș) nu este de 42 de ani, cum a recitat adjunctul de la Zoo, ci de 60 de ani (cazul extrem, recordul, cum spunea Kopacz, este de 86 de ani – cazul e de notorietate, Lin Wang, un elefant mascul asiatic care a trăit 86 de ani, în perioada 1917-2003, la o gradină zoologică din Taiwan).

 

Zoo Târgu Mureș pare o miză mică, de aceea e greu de explicat rațional înverșunarea UDMR de a-l propulsa la șefie pe Kopacz András, zootehnistul prezentat ca “doctor” (probabil veterinar, deși nu este – de altfel, multe surse locale acreditează în fals ideea că și primul director al Zoo Târgu Mureș, Rend László, era doctor, în contextul în care omul, un pasionat nu-i vorbă, era… poștaș). Dacă n-ar fi atâtea sensibilități în orașul acesta care a fost definit de politicienii din administrație ca fiind al armoniei…

 

Oricum, analizând panoplia directorilor Grădinii Zoologice din Târgu Mureș se observă cu în cei 56 de ani de existență instituția a fost condusă de 5 oameni: Rend László „Lacika bácsi” (1964-1977), dr. Boldizsár Bereczki (1977-2013), András Kopacz (2013-2014), Horațiu Gorea (2014-2019), Pavel Dumitru (2019-2020). Din noiembrie 2020, la șefia instituției a revenit, prin decizia instanței, Gorea, iar cel impus de Florea ca director în 2019, Dumitru, a rămas angajat în cadrul Zoo ca inspector de specialitate, pe perioadă determinată (ocupă postul în care era o angajată acum aflată în concediu de maternitate).

 

Subliniere, pentru evitarea risipirii energiei prin emiterea de conspirații: TOȚI cei trei ultimi directori (Kopacz, Gorea, Dumitru) au fost numiți politic. Unele decizii au fost mai inspirate, altele mai puțin. Punct. Acesta nu este un argument pentru a se presevera în fenomen. Și să ne scuzați că n-am scris de Tania și Hella. Nu elefanții erau subiectul (nici al scrierii de față, nici al conferinței lui Kopacz).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ