FINAL – Campania electorală s-a încheiat: află detalii despre alegerile din județul Mureș

ALEGERI LOCALE. S-a terminat. Campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, una atipică, desfășurată după anumite reguli de protecţie sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus (reguli mai mult, sau mai puțin respectate de competitori), s-a încheiat sâmbătă, 26 septembrie, ora 7.00.

 

Vot în județul Mureș

 

478.482 de mureșeni sunt așteptați duminică, între orele 07.00-21.00, la cele 570 de secții de votare organizate în cele 102 UAT-uri ale județului. Din totalul persoanelor cu drept de vot din județ, cele mai multe au înscris în cartea de indentitate domiciliul Târgu Mureș: 122.939 persoane (procentual, 25,69%), conform AEP.

 

De altfel, în cele 4 municipii din județul Mureș (Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara și Târnăveni) sunt concentrați peste 42% dintre mureșenii cu drept de vot. Dacă adăugăm și mureșenii care domiciliază în mediu urban (pe lângă cele 4 municipii, în cele 7 orașe, adică Iernut, Luduș, Miercurea Nirajului, Sărmașu, Sângeorgiu de Pădure, Sovata și Ungheni), concluzia este că votul din mediul urban are o influență (scriptică) de peste 53% la nivel județean, restul ponderii revenind alegătorilor din mediul rural. Aveți detalii despre numărul de alegători din fiecare din cele 102 UAT-uri din județul Mureș AICI.

 

Ce se votează

 

Ce se decide duminică, la urnele de vot? Primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni. Alegătorul va primi 4 buletine vot, pe două dintre acestea urmând să aleagă nominal primarul și președintele Consiliului Județean Mureș, iar pe două listele cu candidați ale partidelor/sau candidații independenți pe care îi dorește ca reprezentanți în Consiliul Local și în Consiliul Județean – subliniere: județul Mureș, pe locul 2 în țară cu cele mai multe candidaturi din partea unor candidați declarați ca independenţi, 66 (aveți detalii AICI).

 

Vă reamintim că actualii consilieri locali și județeni au avut cele mai lungi mandate din istoria post-decembristă, acestea fiind prelungite prin lege, după ce alegerile din luna iunie 2020 nu s-au putut organiza fără riscuri, din cauza contextului epidemiologic actual. Astfel aleșii din 2016 au avut mandate redimensionate, majorate cu aproape 5 luni.

 

Procesul de votare se va desfăşura duminică, între orele 07.00 şi 21.00. Important: alegătorii care, la ora 21.00, se află în secţia de votare pot să îşi exercite dreptul constituţional.

 

Ungaria a anunțat, prin Ministerul de Externe, că persoanele cu dublă cetăţenie, română şi ungară, care locuiesc în Ungaria, dar vor vota la alegerile locale din România nu vor fi obligaţi să intre în carantină la întoarcere. Alegătorii (şi copiii care îi însoţesc) vor putea reveni în Ungaria prin orice punct de trecere a frontierei, de duminică la ora 08.00 până luni la ora 21.00.

 

Alegătorii care se prezintă la urne sunt obligaţi să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare