Fosta vilă a lui Nicolae Ceaușescu transformată în azil pentru bătrâni și fără adăpost

UMANITAR. Parasită de ani de zile, vila din Botoșani a lui Nicolae Ceaușescu este acum un azil pentru bătrâni și fără adăpost, după ce un jurnalist local și-a propus să îi ajute pe cei vulnerabili.
 
„Împărteam mâncare caldă oamenilor fără adăpost de pe stradă. În fiecare iarnă, vedeam oameni înghețați de frig sau de boli care s-au agravat pe stradă”, a declarat Ionela Ivan, jurnalistul local care a decis să-i ajute pe cei aflați în nevoie. „Ideea de a înființa cumva un adăpost a venit ca o necesitate, o urgență, o soluție vitală pentru cei obligați să locuiască pe stradă”, a adăugat ea.
 
Ionela a găsit în cele din urmă o vilă situată într-un sat la aproximativ 50 km de Botoșani pe care o folosise Nicolae Ceaușescu. Vila era abandonată de ani de zile, dar Ionela și soțul ei au început să o plătească prin donații.
 
De-a lungul timpului, cu ajutorul Asociației Salvează o Inima și alții, au reușit să o renoveze complet. Clădirea cu trei etaje valorează acum aproximativ 120.000 EUR și poate găzdui 50 de persoane.
Primii oameni fără adăpost au ajuns la Casa Nicolae în decembrie 2021. 25 dintre ei locuiesc acolo chiar acum, dar oamenii vin și pleacă în fiecare lună. Majoritatea au mici probleme de sănătate, în timp ce alții sunt foarte grav bolnavi.
 
„Trebuie să chem o ambulanță o dată la câteva zile pentru cei pe care nu îi putem transporta noi înșine la spital”, a spus Cristian Ivan, soțul Ionelei.
 
Casa are o asistentă și un asistent social care oferă locuitorilor Casei Nicolae îngrijiri medicale de bază, mese și încurajare. Un centru de recuperare și o clinică din Botoșani s-au oferit să ofere rezidenților gratuit ședințe de kinetoterapie și analize de sânge.
 
Unii dintre rezidenții mai în vârstă îi ajută pe nou-veniți. Costică, care a fost evacuat din apartamentul său după ce nu a făcut plăți pentru acesta, a rămas fără adăpost timp de 12 ani. Acum, îi hrănește și îi spală pe cei care nu pot să o facă singuri.
 
Hrănirea unuia dintre cei 25 de rezidenți actuali ai săi timp de o lună costă la Casa Nicolae cel puțin 400 de lei. Acoperișul deteriorat necesită și reparare. Cei care doresc să ajute pot dona și oferi o masă pentru cei aflați în nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare