Ghidul de admitere la liceu 2024: primul criteriu de departajare este media de gimnaziu

ADMITERE. Ministerul Educației a publicat recent Ghidul privind admiterea la liceu pentru anul 2024, oferind absolvenților de clasa a VIII-a toate informațiile necesare pentru a se pregăti pentru acest important pas educațional. Ghidul este disponibil online în format PDF și poate fi accesat de către toți cei interesați.

Schimbări importante în criteriile de departajare
Una dintre schimbările majore pentru admiterea din acest an se referă la criteriile de departajare în cazul în care doi sau mai mulți candidați au medii de admitere egale. În acest caz, departajarea se va face în funcție de următoarele criterii, în ordine:

Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a: Acesta va fi primul criteriu de departajare, punând un accent mai mare pe performanțele elevilor pe parcursul gimnaziului.
Nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale: Dacă media generală nu este suficientă pentru departajare, se va lua în considerare nota la Limba Română.
Nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale: Următorul criteriu va fi nota la Matematică.
Nota obţinută la proba de limbă maternă: În cazul elevilor care au susținut această probă, se va lua în considerare și nota la Limba Maternă.
Aceste schimbări sunt menite să ofere o departajare cât mai echitabilă și să reflecte cât mai fidel pregătirea elevilor de-a lungul anilor de gimnaziu.

Calendarul admiterei la Liceu 2024
În următoarele zile, elevii trebuie să fie atenți la câteva date importante din calendarul admiterii:

10 iulie: Publicarea ierarhiei candidaților.
15 – 16 iulie: Repartizarea pe locurile speciale pentru romi și elevi cu cerințe educaționale speciale (CES).
15 – 16 iulie: Admiterea în învățământul special, cu înscrierea și repartizarea candidaților.
11 – 22 iulie: Completarea fișelor de înscriere cu opțiunile, alături de părinți și profesori diriginți.
24 iulie: Repartizarea computerizată, când elevii vor afla la ce liceu au fost admiși.

Ce trebuie să știe elevii
Elevii și părinții lor trebuie să fie bine informați și să urmeze pașii din ghidul publicat de Ministerul Educației pentru a asigura o admitere fără probleme. Este esențial ca elevii să își consulte diriginții și părinții în completarea fișelor de opțiuni, pentru a se asigura că fac cele mai bune alegeri în funcție de performanțele și preferințele lor.

În plus, elevii trebuie să țină cont de criteriile de departajare și să își concentreze eforturile pe obținerea unor note cât mai bune în toți anii de gimnaziu, deoarece acestea vor avea un impact semnificativ asupra șanselor lor de a fi admiși la liceul dorit.

Publicarea Ghidului de Admitere la Liceu 2024 aduce claritate și structură procesului de admitere pentru toți elevii de clasa a VIII-a. Cu noile criterii de departajare și un calendar bine stabilit, elevii au toate informațiile necesare pentru a se pregăti corespunzător și a face tranziția către liceu cât mai lin. Ministerul Educației își propune să ofere un proces de admitere transparent și echitabil, reflectând corect munca și pregătirea elevilor de-a lungul anilor de gimnaziu.

Ghidul poate fi consultat aici: Ghid admitere liceu 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare