Impozite crescute de la 16% la 50% pentru o anumită categorie de români

FISCAL. În România, până în acest moment, persoanele care nu declarau anumite venituri la stat și erau identificate de către ANAF cu venituri nejustificate erau supuse unui impozit standard de 16%. Cu toate acestea, o nouă ordonanță guvernamentală, care a fost criticată aspru în spațiul public în ultima săptămână, propune o schimbare majoră în ceea ce privește impozitul aplicat în astfel de cazuri.

Potrivit noii propuneri, persoanele române care sunt prinse cu venituri nedeclarate de inspectorii ANAF vor fi obligate să plătească un impozit de 50% din valoarea acestor venituri. Această măsură transformă practic impozitul într-o fel de sancțiune. Cu alte cuvinte, în cazul în care nu ai declarat anumite venituri și ești descoperit, vei fi impozitat la jumătate din suma veniturilor nedeclarate.

Această măsură se regăsește în cadrul unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat în lucru la Ministerul Finanțelor. Cu toate că acest proiect nu a fost încă asumat public de Guvern, se așteaptă ca acesta să fie în curând prezentat în transparență decizională, adoptat și oficializat pentru a fi aplicat.

Proiectul de Ordonanță de Urgență conține aproximativ 50 de măsuri fiscale, unele dintre acestea urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 septembrie. Una dintre aceste măsuri prevede majorarea impozitului pentru veniturile provenind din surse neidentificate.

Conform documentului, “orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate”. Acest lucru reprezintă o schimbare semnificativă față de cota actuală de impozitare de 16%.

De asemenea, proiectul de Ordonanță de Urgență menționează că această măsură se aplică în situațiile în care veniturile au fost identificate de către organele fiscale în urma controalelor și nu au fost declarate corespunzător.

În același timp, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că se are în vedere o reducere cu 50% a numărului de consilieri ai directorilor generali și directorilor generali adjuncți din companiile de stat. De asemenea, numărul maxim de membri în consiliile de administrație, consiliile de supraveghere și consiliile de conducere va fi limitat la maximum șapte persoane, într-un efort de a eficientiza administrarea acestor companii de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare