INFRASTRUCTURĂ – Cine controlează cele 7 firme/asocieri ofertante pentru construirea Centurii Sighișoarei, contract de peste 300 de milioane de lei

CENTURA SIGHIȘOARA. Licitația pentru contractul de proiectarea și edificarea Variantei de ocolire rutieră a municipiului Sighișoara, lansată în 14 iunie 2021 de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov – structură regională a Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) -, a intrat în linie dreaptă. La închiderea ofertării (21 septembrie 2021), câștigătorul va fi desemnat din cei 7 ofertanți. Să-i cunoaștem…

 

Despre lucrare

 

Centura Sighișoara va avea o lungime de 13 kilometri, pe traseu urmând să se construiască un pasaj (pentru traversarea căii ferate București-Brașov-Sighișoara-Mediaș-Cluj și a drumului național DN13), un pod (peste râul Târnava Mare și pârâul Satului) și un viaduct. De asemenea, pe porțiunea variantei de ocolire sunt prevăzute două parcări (câte una pe sens), cu 20 de locuri de parcare pentru autovehicule grele și 20 pentru autoturisme. Lucrările trebuie garantate minimum 3 ani (36 luni).

 

Despre bani și ofertanți

 

Cele 7 firme sau asocieri de firme care au depus oferte pentru proiectarea și execuția efectivă a Centurii rutiere a municipiului Sighișoara, un contract care trebuie finalizat în maximum 38 de luni (14 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție) și a cărui valoare a fost estimată de CNAIR ca fiind cuprinsă între 293 milioane de lei și 320,5 milioane de lei – bani care vor veni, în cea mai mare parte, din fonduri europene nerambursabile (prin Programul Operațional Infrastructură Mare) -, sunt (cu precizarea că în cazul asocierilor, prima firmă este lider de asociere):

 

* Porr Construct (Austria)

* Strabag (Austria)

* Asocierea Clean Prest Activ – Proiect Construct Regiunea Transilvania – Ilci (Turcia) – T Dancor Romconstruct

* Asocierea Dimex 2000 Company – Con-A Operations – Todini Costruzioni Generali Spa (Italia) – Cadsil

* Asocierea ING Service – Viaduct – Beton Skopje (Macedonia de Nord) – Seda Design Services

* Asocierea Drum Asfalt – OPR Asfalt – Obras Públicas y Regadíos (Spania) – Citadina 98

* Asocierea Retter Projectmanagement – PAB Romania

 

Detalii despre cei 7 ofertanți

 

* Porr Construct SRL este subsidiara din România a firmei austriece PORR Bau GmbH – este al treilea cel mai mare constructor din țara noastră. Grupul austriac este condus executiv de inginerul Karl-Heinz Strauss (CEO, din septembrie 2010 – a venit de la Raiffeisen – are 61 de ani, este absolvent de Harvard și MBA al IMADEC University din Viena). În alte poziții de conducere executivă, COO (Chief Operating Officer), sunt Josef Pein și Jürgen Raschendorfer.

 

Anul trecut, firma din România a avut o cifră de afaceri de 845,48 milioane de lei, a raportat un profit net de 23,48 milioane de lei realizat cu 813 angajați. Principalele proiecte la care lucrează sunt: Lotul 1 al autostrazii Sibiu-Pitești (trebuie să-l finalizeze până în 2023, dar speră să-l finalizeze la finalul anului 2022-începutul anului 2023), conexiunea rutieră între DN5 și Vama Giurgiu și modernizarea liniei de cale ferată Comana – Grădiștea.

 

* Strabag SRL este subsidiara din România a holdingului austriac Strabag SE (care deține în țară mai multe companii de construcții, dar nu numai). Anul trecut, Strabag SRL, care este liderul pieței autohtone de construcții, a raportat o cifră de afaceri de aproape 870 de milioane de lei și un profit net de 24,1 milioane de lei realizat cu 1.072 de angajați (la jumătatea acestui an au declarat 1.742 de angajați). În acest moment, principalele lucrări pe care le are în lucru sunt la podul peste râul Someș de la Satu Mare, drumul de legătură între centura municipiului Oradea și A3, autostrada Târgu Mureș – Ungheni Lot 1, Podul Mogoșoaia (ultimele două le vor încheia înainte de teremen).

 

Grupul austriac este considerat  unul dintre cei mai importanți constructori din lume, cu afaceri anuale de 10 miliarde de euro. Grupul este condus la nivel executiv de economistul german dr. Thomas Birtel (CEO din 2013, 67 de ani, este doctor în economie). Consiliul de Administrație al grupului este condus de Alfred Gusenbauer (președinte) și Erwin Hameseder (vicepreședinte).

 

* Asocierea Clean Prest Activ SRL – Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL – Ilci Insaat Ve Ticaret Anonim Sirketi (Turcia) – T Dancor Romconstruct SRL.

 

Liderul de asociere, Clean Prest Activ SRL, este fosta Dancor Cleaning SRL, o firmă de curățenie înregistrată în Sectorul 3 București. Are ca unic acționar și administrator pe Oana Nicoleta Răzdan și are 599 de angajați. Din 2019, i-a explodat cifra de afaceri, triplându-se – anul trecut a declarat 42,31 milioane de lei, raportând un profit net de 1,67 milioane de lei. De-a lungul timpului, presa centrală a acreditat ideea că firma se află sub controlul unor politicieni PSD care controlează filiala social-democrată din județul Olt, frații Dan și Cornel Ciocan (primul președinte al PSD Caracal și parlamentar, fost milițian, apoi polițist și ulterior, după ce și-a luat Bacalaureatul la vârsta de 50 de ani și a devenit inginer agronom la 56 de ani, secretar al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor; al doilea a fost condamnat pentru 5 ani, dar a făcut doar 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscală).

 

T Dancor Romconstruct SRL este tot o firmă creată de pesedistul Dan Ciocan din Caracal, astăzi îi aparține în acte lui Victor Zazu (consătean din Rotunda cu frațoii Ciocan). Firma are 30 de angajați și 4,75 milioane de lei cifra de afaceri, dar nu e prea profitabilă, raportând anul trecut un profit net de doar 16.400 lei.

 

Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL (este fosta Mirghiș Plus SRL), înregistrată în Oradea, este administrată de Lucia Monica Mirghiș (asociat unic, originară din Șimleu Silvaniei – jud. Sălaj). Este înregistrată și ca firmă de proiectare, dar și de protecție-pază (instalează sisteme de alarmă).

 

Ilci Insaat Ve Ticaret Anonim Sirketi SRL este subsidiara din România a  grupului turc Ilici Holding. Firma este reprezentată în România de turcul Cevat İlçi. Grupul se mândrește cu distincția oferită de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, “Premiul pentru contribuția majoră la ocuparea forței de muncă”, pentru impozitele plătite la visteria statului turc și numărul de persoane angajate.

 

* Asocierea Dimex 2000 Company – Con-A Operations – Todini Costruzioni Generali Spa (Italia) – Cadsil SRL. Liderul de asociere, Dimex 2000 Company este o firmă înregistrată în comuna Rebrisoara (jud. Bistrita-Nasaud) și controlată de Ioan Scurtu (scriptic, împreună cu soția sa, Neluţa Lucreţia Scurtu). Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 186,87 milioane de lei, a raportat un profit net de 8,56 milioane de lei realizat cu 234 de angajați. Firma a crescut în pademie cu 40% și a lucrat în județul Mureș la tronsonul Ungheni (DN15) – Mica – Târnăveni (DN14A), un contract de aproximativ 106 milioane de lei (a lucrat în asociere cu OPR Astfalt, Oblas Publicas Y Regadios şi Explan din Cluj).

 

Con-A Operations SRL este înregistrată în comuna Șelimbăr (jud. Sibiu) reprezentată/administrată de Narcis Sorin Cristea și Adrian Oros. Anul trecut i-a explodat cifra de afaceri, profitul și numărul de angajați – a raportat o cifră de afaceri de 387 milioane lei, profit net de 26,32 milioane lei și 500 de angajați (de la 143 în anul precent). Firma este controlată de inginerul constructor Mircea Vasile Bulboacă (66 de ani, unul dintre cei mai mari antreprenori din Sibiu), prin firma Con A SRL (care deține 51% din părțile sociale ale Con-A Operations – Bulboacă deține 90% din Con A SRL, iar Cristea Narcis Sorin, 10%), procente minoritare dețin Mircea Vasile Bulboacă (20%), Cristea Narcis Sorin (10%), Adrian Oros (8%), Maria Croitorescu (4%), Vasile Horațiu Ghilea (4%) și Constantin Cristian Manițiu (3%).

 

Todini Costruzioni Generali Spa (Italia) este reprezentată de italianul Fabio Foglia. La începutul acestui an a contractat construirea drumului de legătură dintre Autostrada A1 Arad – Timișoara și DN 69 (10 km), lucrare în valoare de aproape 190 milioane de lei + TVA.

 

Cadsil SRL este înregistrată în Cluj-Napoca și este reprezentată de Mihaela Tegzeșiu (este firmă de proiectare și dirigenție de șantier).

 

* Asocierea ING Service SRL – Viaduct SRL – Construction Company Beton Skopje (Macedonia de Nord) – Seda Design Services SRL

 

Liderul de asociere, ING Service SRL, este înregistrat în Miercurea Ciuc (jud. Harghita) și este condusă executiv de Buzogány Károly Levente (director general), asociat în firmă cu Béla Vass (ambii au câte 22%), Lukács István (21%), Buzogany Ferenc Csaba și Mihaly Ștefan (ultimii doi au câte 17% din părțile sociale ale firmei). Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 114 milioane de lei, profit de 17,34 milioane de lei și 166 de angajați. Este de firmă de construcţii civile, industriale, drumuri şi poduri, închiriere utilaje și camioane.

 

Viaduct SRL este înregistrată în Odorheiu Secuiesc (jud. Harghita) și este administrată de Luka Csaba. Firma îi aparține lui Peter Attila (prin firma Millenium Invest SRL, pe care o deține în totalitate). A avut o cifră de afaceri de 52,37 milioane de lei, un profit net de 4,8 milioane de lei, realizat cu 144 de angajați.

 

Compania de construcții Beton Skopje este, de fapt, DG Beton AD Skopje, firmă din capitala Macedoniei de Nord, controlată de Minco Jordanov (președintele Consiliului de Administrație) și reprezentată în România de Goran Maurovski (CEO și membru în CA). Cu experiență în construcția de autostrăzi și construcții publice și civile.

 

Seda Design Services SRL este înregsitrată în București și este firma de proiectare cuprinsă în asociere. Firma este controlată de iniginerul Daniel Niță (unic asociat al societății).

 

* Asocierea Drum Asfalt – OPR Asfalt – Obras Públicas y Regadíos (Spania) – Citadina 98

 

Liderul asocierii, Drum Asfalt SRL este înregsitrat în comuna Paleu (jud. Bihor). Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 226,9 milioane de lei, a raportat un profit net de 5,22 milioane de lei, realizat cu 100 de angajați. Firma este administrată de Raul Alex Ienciu și de Artan Murataj (fost la Selina Grup) și este în proprietatea lui Floare Petroi (care mai deține firma de explotarea lemnului Lemn Hyl SRL).

 

OPR Asfalt SRL este înregistrat în Timișoara. Firma este administrată de Florin Constantin Diaconescu și spaniolul Victor Cuadrado Bernardino. Societatea este controlată de firmele spaniole Yosemite Servicios Inmobiliarios SL și Bencur Madrid Construcciones Y Proyectos SL (ambele cu câte o participațiune de 33%), familia Diaconescu deținând 34% (30% Mihaela Diaconescu, 4% Florin Constantin Diaconescu). 32,18 milioane de lei a avut anul trecut cifra de afaceri, din care a realizat un profit net de 10,36 milioane de lei, cu 12 angajați.

 

Obras Públicas y Regadíos este o firmă spaniolă, înregistrată în Toledo care are o subsidiară în Timișoara și care este reprezentată de același spaniol aflat în board-ul lui OPR Asfalt, Victor Cuadrado Bernardino.

 

Citadina 98 SRL este înregistrată în Galați, este reprezentată de Dinu Constantin Mînzat. Firma este controlată de Bogdan Lefter (care deține 59% din părțile sociale – este cel care deține și 80% din firma de construcții Lemacons, firmă cu afaceri de 138 milioane de lei în care este asociat cu Alin Constantinescu), asociați minoritari fiind Dinu Constantin Mînzat și Constantin Hartan (ambii cu câte 20%). Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 127,44  milioane lei, a raportat un profit net de 3,56 milioane de lei, realizat cu 358 de angajați.

 

* Asocierea Retter Projectmanagement – PAB Romania

 

Liderul de asociere, Retter Projectmanagement SRL, înregistrat în Șelimbăr (jud. Sibiu), este firma de management/proiectare din Grupul Retter, controlat de inginerul german Guido Retter (fost membru în Consiliul de Administrație la Tarom). Distinct această firmă, anul trecut a avut o cifră de afaceri de 43,96 milioane de lei și un profit net de 7,86 milioane de lei realizat cu 26 de angajați.

 

PAB România SRL este înregistrat în Arad și este controlată de antreprenorul Ion Sandu (fostul finanțator al echipei UTA și fost campion național și balcanic la atletism, în proba de 100 metri) – este firma care construiește magazinele Dedeman, dar a realizat proiecte și pentru Selgros, Metro, Hornbach și Contitech. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 243,6 milioane de lei şi un profit net de 6,8 milioane de lei, realizat cu 422 de angajați.

 

msnews vă va informa și asupra deciziei finale a CNAIR în privința firmei/asocierii care va fi desemnată câștigătoare a contractului, precum și detalii financiare din acesta.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN, Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare