Invenția de 70.000 de euro care a atras atenția managerilor de Formula 1: realizată de studenți din Timișoara

INOVAȚIE. În weekendul în care greii din Formula 1 își dispută Marele Premiu al Marii Britanii, studenții de la Universitatea Politehnica din Timișoara visează cu ochii deschiși. Fac ultimele teste cu monopostul de peste 70 de mii de euro, creat chiar de ei, și speră că vor fi remarcați de marile echipe ale lumii. Formula Student este o competiție internațională care simulează experiența unei curse de Formula 1.

Numărul de concurs e la locul lui, centurile sunt puse și ultimul șurub – strâns. Monopostul cu design îndrăzneț, creat de studenții de la Universitatea Politehnica din Timișoara, e gata de testarea oficială, absolut necesară înainte de orice competiție. Monopostul va concura la Formula Student, o competiție de inginerie și design care simulează cu succes experiența dintr-o echipă de Formula 1.

“Pasiunea pentru Formula 1 a început de mic, de când vedeam la televizor mașinile de Formula 1, vedeam cursele, eram impresionat, ziceam ‘wow, poate într-o zi să pot să fac și eu ceva de genul’,” spune un student. Vehiculul este cu 150 de kilograme mai ușor decât modelul precedent. Sistemul de frânare a fost îmbunătățit, instalația electrică – schimbată, și are în plus un sistem unic de răcire la comandă.

“Avem un șasiu tubular, din țeavă de oțel, cu o caroserie de fibră de carbon. Aici se întâmplă toată magia. La baza monopostului stă un motor controlat de un sistem stand alone,” explică Alexandru Gabor, student la Universitatea Politehnica din Timișoara.

Studenții au toate șansele să fie vânați de oficialii de la Formula 1, care caută talente la astfel de concursuri. “La competițiile din exterior, vedem foarte des în pit-uri, garajele din timpul cursei, manageri de echipe de Formula 1 care, dacă văd o idee bună și strălucită, vin și întreabă ‘cine a gândit-o?’ Am studenți care intenționat și-au picat din examene tocmai ca să mai stea un an în plus,” spune Andrei Borboreanu, coordonator Formula Student, UPT Racing Team.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare