INVESTIȚIE – O biserică de secol XVIII din județul Mureș va fi restaurată cu bani europeni pentru a fi introdusă în circuitul turistic cultural

BRÂNCOVENEȘTI. Parohia Reformată Brâncovenești vrea să restaureze biserica din comuna mureșeană, edificiu de secol XVIII, pentru a o introduce în circuitul turistic cultural. Proiectul este finanțat din fonduri europene și în fază inițială a fost scoasă la licitație elaborarea documentațiilor necesare obținerii avizelor, precum și proiectul tehnic de execuție (valoarea estimată a documentațiilor și proiectului tehnic este de 30.047 de lei).

 

Biserica reformată din Brâncovenești este cunoscută ca “Biserica fără turn”, este monument de patrimoniu de categorie B (importanță locală) și a fost edificată din piatră, în stil baroc, în anul 1727 (la acea vreme localitatea se numea Vécs), prin finanțarea familiei baronului Kemény (mai exact a lui Anna Vay de Vaja și Ibrány, văduva lui Kemény Simon II – al patrulea copil al lui Kemény Simon I, comite suprem de Alba Inferioară).

 

Motivația edificării bisericii constă în faptul că biserica reformată din sat nu era atât de aproape de castelul familiei Kemény cum își dorea Anna Vay de Vaja și Ibrány. De-a lungul timpului, în biserică a slujit ca preot chiar unul dintre membrii familiei nobiliare, baronul Kemény János (al cărui nume a fost purtat și de cunoscutul scriitor, regizor și dramaturg care, la începutul secolului XX, a fondat în Brâncovenești Asociaţia Scriitorilor Maghiari „Erdélyi Helikon”).

 

Biserica are formă dreptunghiulară, pardoseala fiind pavată cu marmură, iar amvonul fiind sculptat din piatră şi decorat cu un basorelief colorat, având în partea superioară o coroană din lemn pictat deasupra căruia tronează un pelican (simbol al bisericilor reformate). Interiorul bisericii păstrează mai multe steme legate de familia Kemény, iar în partea de sud a clădirii este amplasat un clopot turnat în anul 1586.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare