INVESTIȚIE – Universitatea de Medicină din Târgu Mureș investește aproape 1 milion de lei în trei sere amplasate în grădina botanică a instituției

UMFST TÂRGU MUREȘ. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” (UMFST) Târgu Mureș își constuiește trei sere în Grădina Botanică a universității, lansând în acest sens o licitație publică. Investiția este estimată la circa 930.000 de lei (sumă care cuprinde și TVA).

 

Motivația proiectului constă în posibilitatea utilizării și în sezonul rece a grădinii de plante medicinale (aflată în perimetrul Facultății de Farmacie și fondată în 1948 la inițiativa profesorului Kopp Elemér, conducătorul disciplinei de farmacognozie). Contractul de execuție va fi atribuit pe criteriul Prețul cel mai scăzut, ofertele pot fi depuse până în 22 septembrie 2021, iar lucrarea trebuie finalizată în cel mult 3 luni.

 

Proiectul tehnic al celor trei sere a fost elaborat încă de anul trecut (de sereleul Manopera Architecture – fosta Manopera Technology). Serele sunt proiectate pe structură metalică și nu cu panouri de policarbonat, ci cu închideri cu sticlă, vor fi dotate cu pompe de circulație a încălzirii și ventilatoare axiale (utilaje pentru care garanția minimă trebuie să fie 2 ani), iar proiectul are eliberată autorizația de construire din luna ianuarie 2021.

 

Grădina Botanică a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș are peste 1.000 de specii de plante de pe întreg mapamondul (specii valoroase din punct de vedere medicinal și ornamental) și a fost înființată la poalele Platoului Cornești în urmă cu 73 de ani (în anul 1948), sub formă de grădină botanică și grădină de plante medicinale, la inițiativa lui Jablonkay István, profesor de Botanică farmaceutică.

 

Andrada VLAS

1 comment
  1. Oare de ce UMF din Tg.Mures nu a primit numele unor doctori savanti care au contribuit la infiintarea lui si cu munca lor valoroasa au contribuit la faima universitatii de odinioara ca Miskolcy,Kopp,Jablonky si altii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare