Klaus Iohannis a promulgat Planul Național de Luptă Împotriva Cancerului

SĂNĂTATE. Ieri 2 noiembrie, la Palatul Cotroceni, s-a marcat un nou moment istoric în domeniul oncologiei din România – Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care aprobă Planul Național de Prevenire și Combaterea Cancerului.

„Știința și tehnologiile de ultimă oră transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovații ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate.” a menționat Președintele Klaus Iohannis.

Acest pas este primul angajament de anvergură a României pentru a lupta împotriva cancerului,un cadru normativ care va da șanse reale pacienților de a învinge această afecțiune și de a duce această luptă încrezători.

Proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea cancerului prevede că toți cetățenii români au dreptul, garantat de stat, la serviciile de natură medicală, socială și de susținere psihologică cuprinse în Planul Național de Prevenire și Combaterea Cancerulu, după cum urmează: servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriție și oncofertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

“Așa cum știți, ne-am asumat că vom avea o strategie de prevenire şi combatere a cancerului în România. În continuare, vom găsi resurse și vom aloca banii necesari pentru implementarea și operaționaliza acestui Plan, astfel că România va fi, de acum, în rândul țărilor care folosesc tratamente inovatoare și care abordează această gravă problemă de sănătate publică într-un mod integrat și adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte.
Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat, împreună, la elaborarea acestui document, experţilor din Ministerul Sănătăţii, reprezentanților societății civile, precum și pacienților oncologici, pentru că au venit cu propuneri, cu sugestii, astfel încât să avem acum o strategie eficientă atât de prevenție, cât și de tratament a afecțiunilor oncologice.
Sănătate și putere tuturor!”
– a menționat Premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare