Klaus Iohannis: Economia României va menține o creștere solidă de peste 2% în 2023

DISCURS. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că economia României va menține o creștere solidă în 2023, depășind 2%, comparativ cu alte țări din regiune și Uniunea Europeană. Mesajul său a fost transmis cu ocazia celei de-a XXX-a ediții a Galei Topul Național al Firmelor, organizată de Camera de Comerț și Industrie a României, iar președintele a subliniat că, în ciuda provocărilor actuale, economia românească continuă să prospere.

În discursul său, președintele a menționat că perioada post-pandemie a adus numeroase schimbări în funcționarea afacerilor și în majoritatea sectoarelor economiei. Cu toate acestea, companiile de top din România au reușit să își consolideze cifrele de afaceri și profiturile, chiar în fața provocărilor semnificative. Unul din trei dintre cei mai performanți jucători de pe piață sunt din industrie, iar serviciile rămân un motor principal al creșterii economice, înregistrând o creștere de 7,5% a cifrei de afaceri în comparație cu anul 2022.

Președintele a subliniat și provocările cu care se confruntă România în ceea ce privește deficitul comercial, în special în industria chimică, și a evidențiat importanța unei abordări proactive pentru dezvoltarea industriei naționale.

În ceea ce privește investițiile în inovare și tehnologie, președintele Iohannis a subliniat că acestea sunt esențiale pentru asigurarea unei tranziții echilibrate către economia viitorului și pentru consolidarea competitivității companiilor românești.

Președintele a recunoscut îngrijorările mediului de afaceri legate de recentul pachet de măsuri fiscale adoptat și a asigurat că modificările sau completările necesare vor fi luate în considerare. El a subliniat, totodată, importanța creșterii economice și a atragerii de investiții străine productive pentru România.

În concluzie, președintele Klaus Iohannis a menționat că România și-a consolidat profilul la nivel regional și european și că internaționalizarea afacerilor românești arată competitivitatea țării pe piețele internaționale. El a încurajat dialogul continuu dintre mediul de afaceri și decidenții politici, subliniind că această colaborare este esențială pentru creșterea economică sustenabilă a României. De asemenea, președintele a evidențiat importanța absorbției fondurilor europene pentru performanțele economice viitoare ale țării, având în vedere programarea majorității apelurilor de proiecte în perioada 2023-2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare