Lacul Albastru din munţii Gutâi: bijuteria naturii din Maramureş

VACANȚE ÎN ROMÂNIA. Lacul Albastru din Munţii Gutâi, situat în vecinătatea domeniului turistic Mogoşa, reprezintă un fenomen natural unic în Europa. Acesta fascinează prin modul său de formare și capacitatea de a-și schimba culoarea în funcție de anotimp. Visit Maramureş, entitate a Consiliului Judeţean Maramureş dedicată promovării turismului, a oferit detalii fascinante despre acest loc special.

Caracteristici unice și formare
Lacul Albastru se află într-o pădure tânără de gorun, pe versantul sudic al Dealului Minei, la o altitudine de 530 de metri. Cu o suprafaţă de 0,5 hectare și o adâncime maximă de patru metri, lacul impresionează prin culoarea sa aparte. Aceasta este rezultatul conținutului bogat în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină din apropierea lacului. În mod fascinant, legendele locale sugerează existența unor galerii subterane atât de adânci încât ar comunica direct cu Marea Neagră.

Accesibilitatea pentru turiști
Pentru cei care doresc să viziteze Lacul Albastru, centrul orașului Baia Sprie reprezintă un punct de plecare ideal. Baia Sprie, fost oraș minier, oferă acces ușor către acest loc natural minunat. De la centrul orașului, turiștii trebuie să urce pe strada din fața bisericii catolice, îndreptându-se spre liziera pădurii, de unde poteca urcă în serpentină până la lac. Această rută oferă o experiență de drumeție captivantă, potrivită pentru iubitorii de natură și aventură.

Planuri de dezvoltare turistică
Recent, Primăria orașului Baia Sprie a anunțat intenția de a deschide un mic muzeu al mineritului, pentru a atrage turiști și a valorifica tradiția îndelungată a orașului în acest domeniu. Până în 2008, Baia Sprie a fost un centru minier important, iar acest nou muzeu ar oferi vizitatorilor o perspectivă asupra istoriei locale și a importanței mineritului în dezvoltarea comunității.

Lacul Albastru: o destinație de vis
Lacul Albastru este mai mult decât o simplă destinație turistică; este un simbol al frumuseții naturale și al bogăției culturale din Maramureș. Capacitatea sa de a-și schimba culoarea în funcție de anotimp îl transformă într-o atracție de neuitat, oferind peisaje spectaculoase pe tot parcursul anului. Vizitatorii pot explora nu doar frumusețea naturală a lacului, ci și bogata istorie minieră a regiunii, făcând din Baia Sprie și Lacul Albastru o destinație ideală pentru cei dornici de descoperiri și aventuri autentice.

Maramureșul continuă să surprindă și să încânte prin comorile sale naturale și culturale, iar Lacul Albastru rămâne o perlă rară, ce așteaptă să fie descoperită de turiști din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare