LĂMURIRE – După 5 ani de insolvență, Ambient intră în faliment: ce se întâmplă cu magazinul din Sighișoara, ultimul din județul Mureș sub acest brand

VIAȚA DUPĂ FALIMENT. Distribuitorul de materiale de construcţii şi articole de bricolaj Ambient, brand românesc creat în 1993, ajuns sub controlul omului de afaceri Ioan Ciolan și aflat în insolvență din 15 septembrie 2015, își trăiește ultimele zile ale existenței, administratorul judiciar cerând („la solicitarea ANAF”!) judecătorului sindic intrarea în firmei în faliment – anterior, procedura a fost aprobată de Adunarea Creditorilor.

 

Datorii imposibil de plătit

 

La momentul intrării în insolvenţă, Ambient avea datorii de 365,4 milioane de  lei din care aproape 60% (242,1 milioane de lei) au fost înscrise ca datorii garantate total acceptate. Din datoriile garantate, 94,4 milioane de lei era datoria către Piraeus Bank. Ulterior, creanța a fost vândută de Piraeus către firma de servicii finaciare londoneză Oakbridge Worldwide Limited, care a devenit acționar al Ambient cu 20% în schimbul reducerii datoriei cu 2,5 milioane de lei.

 

Apoi, londonezii au vândut creanța firmei cipriote Lucretius Investments Limited, scriptic condusă de avocatul polonez Stanislaw Szymon Pelczar (care reprezintă, cel puțin scriptic, numeroase firme înregistrate în pardisurile fiscale din Cipru și Malta). Alți creditori importnați ai Ambient sunt ANAF (75,3 milioane de lei), BCR (31,2 milioane de lei), Raiffeisen Bank 10,2 milioane de lei și Alpha Bank (10,1 milioane de lei).

 

Motivația solicitării falimentului după mai bine de 5 ani de insolvență constă în faptul că firma “a intrat în incapacitate de plată faţă de furnizori, iar situaţia s-a agravat din cauza pandemiei”. Decizia instanței va fi luată cel mai probabil în martie 2021, falimentul reprezentând, din punct juridic, sfârșitul firmei Ambient SA.

 

Ce se întâmplă cu Ambient Sighișoara

 

În județul Mureș, Ambient a deschis primul magazin în anul 2003, în Sighișoara (pe Calea Baraților, nr. 2), iar în 2006 a inaugurat centrul comercial din Târgu Mureș. Astăzi, în județul Mureș mai este operațional doar magazinul din Sighișoara, luat în franciză în noiembrie 2017 de omul de afaceri Lehel András din Odorheiu Secuiesc.

 

La nivel național, Ambient mai are 8 magazine, însă toate sunt francizate – Lehel, prin firma sa, APC Universal Partner, deține franciza pentru 4 (Bistriţa, Mediaş, Sighişoara şi Sibiu), iar Maria Anghel şi Vasile Bucurenciu, prin firma Profelis C&V din Sibiu, dețin franciza pentru celelalte 4 (Râmnicu Vâlcea, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Blaj).

 

Florin Sora, responsabil de reorganizarea companiei Ambient din partea administratorului judiciar (Sibinsolv IUPRL din Sibiu) a precizat că “francizele îşi continuă activitatea şi nu vor fi afectate” – cel mai probabil falimentul Ambient fiind cerut pentru vânzarea activelor imobiliare altele decât cele 8 magazine francizate și a unor stocuri de produse.

 

Sigur, au existat suficiente situații în istoria economică în care compania francizoare a eşuat în afaceri, intrând în faliment și lăsând în urmă o reţea de francizaţi (reţeaua americană de supermarketuri 7-Eleven Inc. – în 1990, reţeaua de restaurante Boston Market – în 2000, reţeaua de restaurante Ground Round – în 2004, sau puburile tipic irlandeze Bennigan’s – în 2008, fiind doar exemple).

 

În urma falimentului companiei francizoare, altcineva (francizaţii înşişi, companii de investiţii sau diferiţi jucători financiari) ajunge să deţină proprietatea asupra mărcii şi a sistemului de franciză. Eşecul francizorului nu înseamnă neapărat şi eşecul francizaţilor, doar că la început se vor confrunta cu complicații pe care nu le-ar fi avut în contextul în care francizorul n-ar fi fost declarat în faliment.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare