LĂMURIRI – Pentru ce se cheltuie, de fapt, 6,6 milioane de euro pe strada Gheorghe Doja din Târgu Mureș

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ. Ați luat la cunoștință, dacă sunteți interesați, poezia publică: reamenajarea străzii Gheorghe Doja din Târgu Mureș a primit undă verde la finanțare cu 6,6 milioane de euro din fonduri europene, prin POR 2014-2020. Să vedem, însă, ce prevede această reabilitare și când va fi realizată.

 

Simplificat, reamenajarea străzii Gheorghe Doja se traduce prin crearea unei benzi, pe un traseu de 3,87 kilometri (de la intersecția Doja – Recoltei până la intersecția Doja – Piața Victoriei), dedicată exclusiv autobuzelor (pe respectiva stradă circulă 9 linii de autobuz). De ce se face asta? Prezumtiv, în acest mod timpii de deplasare al autobuzelor se scurtează și astfel sunt stimulați cetățenii să folosească mijloacele de transport în comun, renunțând la autoturimele personale, ceea ce ar duce la reducerea emisiilor de carbon.

 

Proiectul „Reamenajarea infrastructurii pe coridorul deservit de transportul public local pe zona Vest – Centru a Municipiului Târgu Mures” este unul mai vechi (în 2016, sub denumirea „Modernizare str. Ghe. Doja, între str. Recoltei – P-ţa Trandafirilor” avea o estimare financiară de 5 milioane de euro, în 2017 era inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a orașului, iar în 2018 a fost refăcut și apoi depus spre finanțare) și are o valoare totală a investiției de 31,8 milioane de lei (exact: 31.837.958,79 lei inclusiv TVA).

 

Lucrările sunt estimate la… 3 ani (ultimii 2 ani pentru execuția efectivă) și presupun ca pe tronsonul Piața Victoriei – sensul giratoriu Budiului să aibă patru benzi de circulație (cu lățime care variază de la 20 de metri la 14 metri – între DSP și Piața Gării), iar banda dedicată autobuzelor nu va fi separată, doar marcată distinct, mijloacele de transport în comun având prioritate de a circula pe banda respectivă în perioada orelor de vârf (între orele 7-9 și 14-17).

 

Pe tronsonul Vladimirescu – Budiului, se va amenaja, la nivel cu trotuarul, o bandă cu dublu sens dedicată cicliștilor (de la Gara CFR până în Piața Victoriei). Pe tronsonul sens giratoriu Budiului – Recoltei, drumul va avea patru benzi (două pe sens + bandă pentru autobuze delimitată cu stâlpi) cu lățimea totală de 21 de metri. Cum se reușește extinderea aceasta? Prin “eliminarea parcajelor paralele existente”.

 

Apoi, stâlpii de iluminat vor fi înlocuiți (în plus se prevede montarea unor stâlpi metalici pentru iluminarea trecerilor de pietoni), se modernizează trotuarele și se plantează 200 de arbori.

 

Strada Gheorghe Doja este prezentată de municipalitate ca fiind “una dintre cele mai importante artere de circulaţie din Târgu Mureş, făcând legătura între Târgu Mureş şi localităţile din vestul României (Luduş, Turda, Cluj-Napoca etc.)”.

 

Liviu DAMIAN

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare