LASER, FRATE – Acvila țipătoare mică învrăjbește țăranii din defileul Deda – Toplița cu ditamai Ministerul Agriculturii, problema a ajuns în Parlament și „o rezolvă” Pașcan
SUBVENȚIE. O înaripată cu ceva mai mare de o jumătate de metru, numită autohton acvila țipătoare mică (englezii îi spun vulturul pestriț mic, iar numeroșii vorbitori de latină, Aquila pomarina), a ajuns să fie motiv de zâzanie de când deținătorii de terenuri agricole din România primesc subvenții pentru terenurile de hrănire ale zburătoarei. Aș vrea să trecem pe repede înainte peste ce nu-i de discutat în spațiul public și să mimăm că problema e de importanță planetară, deși România este singura țară din lume care oferă subvenții agricole pentru terenurile de hrănire ale acvilei țipătoare mici. Să rămânem la problemă, totuși.
Afacerea „Acvila”
Se dau bani. Ai o acvilă (dă-i musai să fie țipătoare și mică) care zboară și-n zona terenului tău, statul Român, prin Ministerul Agriculturii, te recompensează. Ăsta-i primul an când face asta, dar ideea de bază este că se dau bani fără să faci nimic. Numai că răii ăia ai lui Daea îs duși cu oaia (lui Daea) și nu vor să îi includă în lista de plată fără să facă nimic și pe proprietarii de pășuni, terenuri agricole și forestiere din Defileul Mureșului, în contextul în care, e deja de notorietate planetară, prin defileul Mureșului colcăie acvilele țipătoare mici.
În acest context, Asociaţia proprietarilor din zonă, informați că acolo-s acvile țipătoare mici și că pot primi bani fără să facă nimic, au făcut o solicitare în acest sens la Ministerul Agriculturii. Ăia de la minister au răspuns că zona nu se află inclusă în arealul zburătoarei care-ți aduce bani. Cum nu e, când vedem toată ziua, chiar și-n serile senine!, acvile țipătoare mici tranzitând Defileul Mureșului. Așa că șefii asocieației, care reprezintă interesele proprietarilor de terenuri din localităţile Stânceni, Lunca Bradului, Răstoliţa şi Deda, s-au dus cu jalba-n proțap la deputatul Marius Pașcan.
Pașcan, la rampă
Omul dreptății, președintele pemepeului pe două județe (Mureș și Harghita) l-a interpelat pe Daea, spunându-i că în Planul de Management al Parcului Natural Defileul Mureşului şi a siturilor Natura 2000, aprobat şi publicat în Monitorul Oficial al României (și-a făcut temele Pașcan, că nu degeaba-i deputat, este?) „printre speciile protejate se află şi specia protejată Aquila pomarina.”. Deci problema a ajuns la ministru.
Zice deputatul Pașcan că oamenii lui Daea de la Direcţia Generală de Dezvoltare Regională au răspuns Primăriei Stânceni că a solicitat clarificări din partea partenerilor cu al căror sprijin au fost stabilite zonele eligibile pentru acvila țipătoare mică. Da’ nu zice care-s partenerii. Adică cine-s ăia, NATO, Mama Dolores, extratereștrii? Ce, e secret de stat? Numai că nu le merge ăstora de minister cu Pașcan, că deputatul, ziceam, l-a interpelat pe ministru și i-a cerut să dezvăluie cine-s partenerii-strategici. Încă nu i-a răspuns Daea. Să mai așteptăm, deci.
Sau mai bine să nu așteptăm și să îi spună msnews, și lui Pașcan și celor interesați, cine-s secreții: Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” (președinte Tamas Papp). Adică tot ăia datorită (sau din cauza, depinde din ce unghi privești scurgerea asta de bani din bugetul României) cărora astăzi agricultorii pot primi bani fără să facă nimic dacă au vreo acvilă țipătoare mică prin preajmă.
Case closed, vorba „celebrului” comisarului Șoric de la Neamț. Cu plăcere.
Cătălin VISCHI