Legătura dintre generozitatea lui Soós din bani publici și un SRL din București
Un trio reprezentat de un singur jucător subțiază bugetul local pentru autodeclarata dorință a primarului municipiului Târgu Mureș să avem ce pune în galeriile de la cetatea medievală. Cu toate că rolul municipalității nu este de colecționar de artă, Soós Zoltán a achiziționat mai multe tablouri de la o firmă din București. Nu din buzunarul personal, ci din bani publici.
Motivarea edilului: e rușinos că nu avem o instituție culturală
Anul trecut, după ce cumpărase mai multe tablouri, unii consilieri locali i-au atras atenția primarului că nu asta este misiunea municipalității. Atunci, supărat de apostrofare, Soós Zoltán a declarat: ”Ceea ce aș dori să menționez, în 2016 s-a finalizat proiectul din fonduri europene de renovare a Cetății care de cinci ani stă gol. Dacă considerați că o investiție de 7-8 milioane de euro este bine să stea goală și să nu avem nimic de arătat putem să mergem pe această variantă, deci asta este varianta simplă, băgăm capul în nisip, nu facem nimic, de ce să fie, de ce să vină turiștii la Târgu Mureș. Da, este o altă variantă în care luăm o inițiativă, realizăm frumos o galerie de artă la anul facem o expoziție de arheologie pentru că sunt destule artefacte la Muzeu. Din 2015 am tot încercat să facem o colaborare cu Primăria Târgu Mureș, să umplem această Cetate cu obiecte de patrimoniu, cu expoziții, ca să atragă turiștii. E rușinos că primăria nu are în subordine nicio entitate culturală”.
În replică, consilierul local de atunci Radu Bălaș i-a adus aminte că Muzeul Județean de Istorie (pe care edilul l-a condus ca manager) are destule opere de artă care nu au fost expuse din lipsă de spațiu, iar ele ar putea umple cetatea medievală de frumos. Primarul nu s-a oprit însă din cumpărături, iar zeci de mii de euro s-au scurs către un SRL din capitală.
Drumul spre artă trece prin Artmark
Legătura dintre primar și firma Artmark din București este simplă: Art Safari. Reamintim că Art Safari a adus la cetatea medievală expoziția Marcel Iancu, unde au fost afișate și lucrări de grafică erotică. Lucrări expuse pentru prima oară la aproape 40 de ani de la moartea artistului. Scandalul de atunci s-a stins ușor, cu toate că nu credem că expunerea minorilor în fața unor astfel de desene explicite privind acte sexuale intră în atribuțiile edilului, chiar dacă sunt suficiente nuduri achiziționate de acesta. În orice caz, nici până astăzi primarul nu a răspuns la întrebarea de ce este membru în echipa Art Safari, pentru care a dat din bani publici 27.000 de euro.
Punctăm pe scurt: Art Safari SRL are un acționar majoritar care este Artmark Holding SRL. Așadar, Soós Zoltán a direcționat zeci de mii de euro către același buzunar mare din București. Repetăm: bani publici. În numele artei, desigur.
Notă: Mâine dimineață primarul va susține o conferință de presă pentru a prezenta realizările pe luna septembrie. Sperăm să răspundă la întrebarea privind rolul său în aceasta afacere: membru al echipei Art Safari și finanțator al expoziției totodată, plus client fidel de la Artmark.