Legislație strictă pentru Siguranța Rutieră: noi măsuri împotriva vitezei excesive

LEGISLAȚIE RUTIERĂ. Anul 2022 a fost martorul a peste 4.700 de accidente rutiere în România, iar statistica șocantă relevă că aproape 20% dintre acestea au fost cauzate de viteza excesivă. Ca răspuns la această realitate alarmantă, Parlamentul a fost în plină dezbatere pentru a întări măsurile de siguranță rutieră și pentru a descuraja conduita iresponsabilă pe șosele. Una dintre cele mai semnificative schimbări propuse este introducerea unui nou prag de viteză, depășirea căruia va atrage o suspendare drastică a dreptului de conducere pentru o perioadă semnificativă de timp.

Limitări Stricte de Viteză: Protecție și Siguranță

Într-un efort de a contracara viteza excesivă și consecințele sale devastatoare, Senatul a adoptat mai multe modificări ale Codului Rutier pentru a intensifica sancțiunile pentru cei care încalcă limitele de viteză. Astfel, limita maximă de viteză în localități rămâne la 50 km/h, cu excepția zonelor unde se poate circula cu 80 km/h. Pe drumurile expres, viteza maximă permisă este de 120 km/h, iar pe autostrăzi este de 130 km/h.

Aceste limite de viteză sunt menționate cu scopul de a asigura siguranța tuturor participanților la trafic și de a reduce riscul de accidente rutiere. Încălcarea acestor limite atrage sancțiuni financiare și, în anumite circumstanțe, suspendarea permisului de conducere.

Sancțiuni în Funcție de Depășirea Limitei de Viteză

Sancțiunile pentru depășirea limitelor de viteză sunt acum mai severe și reflectă gravitatea contravențiilor. Iată cum sunt stabilite sancțiunile în funcție de viteza cu care se depășește limita:

10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă (290 lei – 435 de lei) + 2 puncte de penalizare
21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă (580 lei – 725 de lei) + 3 puncte de penalizare
31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă (870 lei – 1.160 de lei) + 4 puncte de penalizare
41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + 6 puncte de penalizare
Peste 50 km/h: 9 – 20 puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
O schimbare majoră în legislație este propunerea unui nou prag de viteză, care, dacă este depășit, atrage suspendarea dreptului de conducere pentru o perioadă semnificativă. Conform proiectului adoptat de Senat, conducătorii auto care depășesc cu mai mult de 100 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv vor fi sancționați cu amendă și suspendare a dreptului de conducere pentru 180 de zile.

Acest demers este o măsură hotărâtă pentru a reduce riscul de accidente rutiere și pentru a responsabiliza conducătorii auto în ceea ce privește respectarea limitelor de viteză. Prin aceste schimbări legislative, se dorește promovarea unei culturi a siguranței rutiere, astfel încât toți participanții la trafic să poată circula în condiții de siguranță și sănătate.

În final, preocuparea față de siguranța rutieră trebuie să fie o prioritate pentru toți conducătorii auto. Aceste măsuri stricte își propun să reducă accidentele cauzate de viteză excesivă și să protejeze viețile tuturor celor aflați pe drumurile României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare