MAJORĂRI – 2018 e istorie: ce produse și taxe s-au scumpit de la 1 ianuarie 2019

IMPACT FINANCIAR. S-au stins artificiile, s-au executat măiastru ultimele sifonări din pușculițele publice pentru generoasele concerte gratuite și, o dată cu salubrizarea zdrobitelor sticle și pahare de șampanie pe caldarâmul distracției de sfârșit de an, 2018 a fost așezat în arhivă. S-a terminat. Dar să meargă-nvârtindu-se, măcar pentru că e anul în care prețul carburanților la pompă a crescut cu 10-11%. Gata, 2018 a trecut în amintire.

 

2019 e noua vedetă a momentului. Ca orice nou, pare simpatic anul ăsta, însă ascunde secrete care urmează să se repercuteze asupra portofelelor noastre. Pentru început, în euforia-nceputului de an, prea puțini o să sesizeze că 2019 a debutat cu majorări financiare incomode.

 

De astăzi au crescut accizele la electricitate (cu 2,95-3,16%), combustibil pentru încălzire (cu 3,35%), carburanți (cu 3,14%, adică vreo 7-10 bani/litru), alcool (cu 3,03-3,36% la bere, vin, produse intermediare, alcool etilic) și țigări (cu 7,80%, adică cu vreo 70 de bani – 1 leu/pachet). Majorările sunt argumentate prin actualizarea nivelului accizelor cu creșterea prețurilor de consum din ultimul an.

 

La nivel local, în Târgu Mureș, cresc (în medie cu câțiva lei) taxele pentru prestări servicii percepute de SPUM și alte taxe speciale: cele din cimitire (între 1 și 8 lei), închirierile de spații (comerciale, culturale și căsătorii) de la Cetate, Teatrul de Vară, Parcul Municipal și Căminul Cultural Mureșeni (cu 0,5-2 lei), închirierea terenurilor sportive (0,5-2 lei), spectacole (1-6 lei), pentru comunicarea prin poștă a actelor de executare silită (taxă care a crescut la 7 lei).

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare