Mierea de salcâm din Mărginimea Sibiului, vedeta Festivalului European BIO de la Ibănești, după ce a fost dăruită Papei Francisc
APICULTURĂ. Mierea românească de salcâm, produsă în Mărginimea Sibiului și medaliată cu aur la Festivalul Organic European, a devenit punctul central al Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale, care se desfășoară pe Platoul Fâncel din comuna Ibănești, pe Valea Gurghiului. De asemenea, acest produs excepțional a fost oferit Papei Francisc în timpul vizitei premierului Marcel Ciolacu la Vatican, aducând o recunoaștere internațională apiculturii românești.
Ioan Cosmin Herța, producătorul mierei premiate, povestește cum a transformat apicultura dintr-o simplă pasiune într-o afacere de succes. În 2012, a început să se ocupe de stupi, iar până în 2020, a reușit să obțină certificarea ecologică atât pentru stupină, cât și pentru linia profesională de îmbuteliere. „Nu puteam să-mi vând produsul certificat ecologic dacă nu aveam o linie profesională de îmbuteliere și ambalare. Am reușit să accesez fonduri europene de 100.000 de euro și să obțin toate certificările necesare, inclusiv cea de produs montan,” explică Herța.
La festivalul precedent, toate sortimentele sale de miere au primit medalia de aur, însă mierea de salcâm a fost cea mai apreciată. Tânărul apicultor, acum în vârstă de 40 de ani, subliniază importanța utilizării unor locuri curate, departe de zonele urbane și de culturile agricole intensive, pentru a produce o miere cu adevărat organică. El folosește locuri prestabilite în mijlocul pădurii pentru a colecta miere pură de salcâm.
Un alt aspect important pentru Herța este protejarea albinelor de poluare și substanțele chimice utilizate în agricultură. În timp ce majoritatea culturilor sunt tratate cu pesticide care lasă reziduuri în miere, apicultorul a reușit să-și mențină standardele ecologice ridicate, evitând astfel contaminarea produsului său.
Deși anul 2024 a fost unul dificil pentru apicultori, din cauza unei ierni prelungite și a secetei severe, Ioan Cosmin Herța rămâne optimist și estimează o producție de până la 220 de tone într-un an bun. În ciuda provocărilor, mierea sa reprezintă România la cele mai mari târguri organice din lume, inclusiv în Germania și Coreea de Sud, iar luna viitoare va fi prezentă la un important târg din Paris.
Prezența produselor sale la Vatican a fost o „conjunctură fericită,” fiind selectat în urma unui târg organizat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. „Calitatea fără compromisuri și toate certificările necesare au fost elementele care au făcut ca mierea mea să ajungă la Vatican,” a declarat Herța.
Festivalul European BIO de la Ibănești, aflat la a doua ediție, este al doilea cel mai mare eveniment european dedicat agriculturii ecologice, reunind fermieri și procesatori din 13 țări. Invitatul de onoare al acestui an este Polonia, care aduce la festival tradiții și produse organice de top.
Mierea de salcâm din Mărginimea Sibiului, apreciată la nivel internațional, continuă să fie un ambasador al calității românești și un exemplu de succes în apicultura ecologică.
1 comment
220 de tone? Chiar nu cred. La 220 de tone de miere de la 350 de stupi, cred ca nici nu are importanță care este pretul de vanzare..